Искра Радева пред "Труд": В бездуховно време недомислици пробиват

- Искра, предстои ти голям коледен концерт - “Незабрава” на 13-ти декември в зала 1 на НДК, посветен на песните и творчеството на големия Тончо Русев. Защо реши да направиш концерт, точно с неговите песни?

- На един от традиционните ни коледни концерти преди повече от десет години, бях направила голям блок с песни на Тончо Русев, като поканих и него и го представих, а той след това ме изненада с думите - Искра, никой преди не е правил това за мен! Това наистина ме изненада, макар че защо да ме изненадва, след като ние не си ценим достатъчно значимите и достойни хора. Някои ги оценяваме, след като са ги признали първо в чужбина и се завръщат вече със славата от там. В този ред на мисли, когато Тончо вече го няма и ни напусна, реших, че точно в коледните празници, защото те са най-красивите, можем да направим един концерт със златните му хитове, защото те са толкова мелодични, с такива прекрасни текстове, толкова ще зарадват публиката и тя в празничните дни ще преживее един прекрасен миг с него.

- В концерта ще участват някои от най-популярните родни изпълнители, как се спря точно на тези имена?

- Поканила съм няколко от най-големите ни поп изпълнители, които са имали щастието да изпеят едни от най-значимите му песни – Васил Найденов, дует “Ритон”, Веско Маринов, Силвия Кацарова, както и Виктор Калев. Щастлива съм, че всички с голяма радост приеха предложението ми да участват в този концерт. За всеки един от тях мога да кажа, че ще даде всичко от себе си и ще стане една прекрасна, радостна и щастлива вечер, посветена на Тончо.

- А имаш ли незабравим спомен с големия ни композитор?

- Мога да кажа, че бяхме приятели и аз имам голям възторг и преклонение към него. Всеки път, когато се видехме някъде се смеехме, защото той ми казваше – Искра, трябва да ти напиша една песен, толкова харесвам гласа ти! А аз – да, трябва, на следващия път отново ми казваше – трябва да ти напиша, а аз – да, трябва…но така си и остана…Можех да имам един прекрасен подарък от него, но за съжаление закъсняхме. Искам да споделя, че Тончо беше изключително скромен. А той е най-продуктивният ни композитор, с повече от 1000 песни и забележи колко от тях са хитове, които се пеят и знаят от няколко поколения, но гениалните хора са скромни, като цяло.

- Коя песен на Тончо Русев ти е любима?

- Много са, не е само една, но за мен много скъпа е “Незабрава”, която изключително много ме вълнува и направо ти влиза в сърцето.

- Според теб, как се стигна от такива мелодични и стойностни песни, с текстове на големи поети – до такива изпълнения, като “Яката дупара”, или “Антилопа”?

- Наистина не знам, просто мисля, че духовността падна страшно и затова в това бездуховно време такива недомислици могат да си пробият път! Също така прави впечатление това, колко малко се пуска по радиата стойностната българска музика, но това го говорим и го знаем от години, обаче положението не се оправя. Мога да кажа, че аз въобще не слушам този тип песни, но за съжаление младежта ги слуша и дори ги знае наизуст, което е много тъжно.

- Тази подмяна на ценностите виждаш ли я така силно и в други сфери?

- Ох, виждам я, разбира се. Някак си ценностите във всички сфери започнаха полека-лека да се подменят. Например българите, като сме в чужбина, сме много работливи - там не могат да се оплачат от нас, докато тук се измързеливихме страшно, на никой не му се работи и не знам на къде отиваме! Не съм особено оптимистично настроена, защото най-важното е духът на един народ, той го крепи във всички тежки и хубави моменти, той ни дава сили и надежда да продължим, но няма ли го – загубени сме, а днес много малко ни е останал.

- Ти имаш два незабравими дуета – с Маргарита Хранова и с Михаил Белчев. С кои други изпълнители би искала да направиш съвместна песен?

- С Васил Найденов бих направила, но по принцип не искам да правя дуети, приятно ми е песента да си е моя.

- А подготвяш ли нови изненади на театралната сцена?

- Да, ето сега например вече за втори път гостуваме в Цариброд – с представлението ни “Втори меден месец”. Иначе последната ни премиера “Женско царство”, както и “Вик за любов” преминават с огромен успех и препълнени зали навсякъде, където ги играем. Програма ни за януари е вече готова, готвим и тази за февруари, а в края на януари започваме репетиции и за новата ни пиеса.

- Партнирала си си с много от най-известните ни актьори, а с кой холивудски актьор и в какъв филм би си помечтала да се снимаш?

- С Робърт Де Ниро, особено като беше малко по-млад, както и с Кевин Костнър. Изпуснахме ги тях! (Смее се.) Бих се снимала с тях в някой страхотен филм с фатална любов вътре между нас.

- Ти си красива жена. Кой е най-романтичният начин, по който някой мъж те е ухажвал?

- Не мога да се оплача, била съм наистина красиво ухажвана и обичана, и това го пожелавам на всеки – да има обич, много обич около себе си и положителна енергия.

- Каква е ролята на любовта в живота ти и кога ти липсва най-много твоят съпруг?

- В една от пиесите, в които играех, имах такава реплика: Ние се раждаме, живеем и умираме, за да изпитаме онова велико чувство -любовта и ако не сме го изпитали - за какво сме се родили и живели?! Любовта е движещата сила в живота ни. Да, много ми липсва съпругът ми Кирил Станулов – страшно много! Лошо е да останеш самотен и според мен едно от най-страшните неща в живота е самотата.

- Какво обичахте най-много да правите заедно?

- Той обичаше страшно много да пътуваме и винаги в началото на януари пътувахме на някое много красиво, екзотично място и прекарвахме там едни прекрасни две седмици - това ми липсва много сега. Последно с него бяхме на остров Аруба. Пазя си и снимки от там, но да ти призная понякога не ми се иска да ги разглеждам, защото ми навяват тъжни спомени.

- А в момента влюбена ли си?

- Не в този смисъл, но в работата си съм винаги влюбена!

- Дъщеря ти Елена през миналата година те дари с внуче. С какви емоции те зарежда малкия и глезиш ли го?

- Това е най-хубавото нещо, което ми се е случило напоследък. Много сладко същество, което обръща живота ти с хастара навън. Прекрасна рожба, за съжаление сега покрай концерта много малко време ми остава да го виждам, но като съм с него толкова ме зарежда с хубави емоции и ме прави толкова щастлива, че не се ядосвам за нищо.

- Ти май вече искаш още едно внуче?

-Да, и едно, и две, и три! (Смее се.)

- Като по-малка Елена искаше ли да стане актриса, като теб и сега с какво се занимава?

- Тя в момента още е в отпуск по майчинство и си гледа детето, а иначе е пиар на театъра, но дори сега продължава да има много работа покрай концерта. Тя никога не е искала да стане актриса, въпреки че понякога се блазнеше от красивата страна на нашата професия, но също така виждаше и колко е сложно, трудно и изморително на моменти, например когато е седяла по цели дни и ми е подавала текст, докато се готвя за някоя роля .В крайна сметка не се въодушеви. Покрай това обаче се е случвало да знае целите ми роли наизуст!

- А каква тъща си и зет ти, като мед ли е?

- Ами, по принцип аз не се бъркам в техния живот, ако те искат да ми споделят нещо с голямо удоволствие давам съвет, говорим по темата и я обсъждаме, но иначе не се меся. Те живеят съвсем близо до мен и често са при мен, а на празниците задължително сме заедно. Разбираме се добре, засега.

- Малин Кръстев признава, че покрай актьорската професия никой не може да го излъже. Ти добила ли си това качество да разбираш, когато те лъжат и усещаш ли кога политиците не са искрени?

- Между другото, усещам хората още от първия миг и никога не съм се лъгала, в този смисъл винаги съм искала, а особено напоследък - да се обграждам с хора, които излъчват положителна енергия. Интересно е, че и в къщи се допитват до мен с такива въпроси – мамо, какво мислиш за този човек? А за политиците, според мен всички ги усещаме като лъжат - те са доста прозрачни. Винаги трябва да смъкваме едни 50 процента от това, което казват! Е, не всички, разбира се.

- Кой е най-забавния слух, който си чувала, или чела за теб?

- Че имам извънбрачно дете. Само не разбрах дали е момче, или момиче.

- Ти си се срещала с Ванга. Би ли разказала най-необикновената случка, на която си била свидетелка при нея?

- Ванга помогна много на мои приятели, на които двете момчета загинаха блъснати от кола. В най-тежките за тях мигове ги извика и им каза, че децата са добре, да бъдат спокойни и да не страдат. Такива неща сподели с тях, които бяха известни само в семейството им. И те повярваха.

- Била си близка и с Андрей Баташов, за когото наскоро имаше концерт по повод именния му ден. С какво ще остане той в спомените ти?

- Прекрасен актьор и човек, много талантлив, много чувствителен, много раним. Снимахме заедно една рекламна фотосесия за фармацевтична фирма и сега от време на време разглеждам снимките и си спомням за него с прекрасно чувство. Много рано си отиде…

- В какво си намирала спасение и упование в трудни моменти?

- В работата. Тя ме е спасявала в тези мигове. Също така не бива да забравяме, че отправяйки една молитва с положителна енергия, то тази енергия ни се връща.

- Наближават едни от най-светлите християнски празници – какво би пожелала на теб и на всички читатели?

- Преди всичко да сме здрави! Да погледнем напред с добри очи, с надежда и с възроден дух. Духът е този, който ще ни води към една, надявам се, по-добра и по-щастлива година за всички ни!

Нашият гост

Магнетичната Искра Радева е сред малкото актриси, надарени както с привлекателна визия, така и с артистичен и певчески талант. Тя притежава един от най-разпознаваемите гласове у нас и е озвучавала някои от любимите сериали на родната публика, сред които са “Богат, беден”, “Птиците умират сами” и “Завръщане в рая”. Майката на популярната ни актриса също е притежавала забележителен глас и е била една от най-талантливите ученички на известния оперен певец – маестро Христо Бръмбаров. В началото Искра също тръгва по нейните стъпки и взима уроци по оперно пеене, но по-късно я привлича актьорската професия и тя е приета в последния клас на легендарния Апостол Карамитев. Първата си роля получава, още докато е студентка – и то в международната продукция “Оцеола”. След завършването тя става част от трупата на “Младежкия театър”, но през 97-ма година я напуска и основава свой театър - “Искри и сезони”, който през ноември отбеляза своята 21-годишнина. Искра радва почитателите си не само от театралната сцена, но и с организираните от нея ежегодни коледни концерти, в които събира много от най-обичаните ни изпълнители.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта