Искрен Йотов, Велик майстор на ОВЛБ, пред „Труд“: Мисията на масоните е да творят добро

Двуличието и демагогията, лицемерието и притворството нямат място в ложите

Световното масонство отбеляза миналата година 300 години от създаването на първата Велика ложа в Англия на 24 юни 1717 година. А тази година Обединената велика Ложа на България (ОВЛБ) отбелязва 25 години. Малко или много е четвърт век присъствие в световната братска верига и кои са постиженията и предизвикателствата пред масоните в България? Ден, преди ОВЛБ да валидира юбилейна марка и да посрещне 35 чуждестранни делегации, разговаряме с Великия майстор на ОВЛБ Искрен Йотов.

- Една година по-късно разговаряме отново, господин Йотов. Как протече първата година от мандата Ви като Велик майстор на Обединената Велика Ложа на България? Какво ще е посланието Ви към Вашите братя по време на редовното събрание на ОВЛБ?

- Годината измина бързо и доста натоварено като ангажименти, както във вътрешен план, така и по отношение на международната дейност на ОВЛБ. В работата ни у нас имах повече административни задължения, свързани с организационното състояние на сдружението ни, навън участвах в доста мероприятия на чужди велики ложи, както и конференцията на европейските регулярни велики ложи. Що се отнася до посланието към братята, то е следното: Научете се да правите добро! Търсете правото! Отнасяйте се справедливо към потиснатите! Съдете справедливо, защото всички пътища на човек са прави в собствените му очи, но само Господ преценява или претегля сърцата.

- Това са библейски послания?

- Да. От притчи Соломонови и книга на Исаия.

- Вие имате дълъг масонски стаж, но по-различно ли изглежда Обединената Велика Ложа на България от стола на Великия майстор?

- Определено да. В основата на Организацията на свободните зидари са много добродетели като толерантност, милосърдие, добротворчество. Корените на нейната философия са далеч в древността. Когато такава организация се развива в България, ние не трябва и не можем да я „побългарим”. Не е оправдание, че виждате ли, обществото е такова и няма как част от това общество, бидейки в каквато и да е организация, да бъде различно. Т.е. ние, като свободни зидари в България, ако страдаме от всички характерни за времето ни пороци, не трябва да ги пренесем и в организацията . Нашият път е обратният - да изнесем древната философия и добродетели от ложите навън, към хората. И то с делата на всеки един брат от ОВЛБ. През изминалата година забелязах, че не сме пожалени от нещо много типично за нашия манталитет - да разкритикуваме бързо и аргументирано каквато и да е идея за правене на добро. Това става лесно и се прави със смущаващо желание. Всички искаме организацията ни да не е от тези, в които се говори едно, а се прави друго. Бих искал по-твърдо да отстояваме принципа делата ни да не се отличават от думите ни. Двуличието и демагогията, лицемерието и притворството нямат място при нас. Предпочитам да говорим не за това какво ще направим, а какво сме направили. Всеки един добър мъж, който е при нас, като стане по-добър, това неминуемо ще се усети както от неговите близки, неговото семейство, така и от всички хора, с които той работи и се среща ежедневно. Лека, полека това се случва. Една от висшите цели на свободното зидарство е да прави още по-добри достойните мъже, които от своя страна да допринасят за добруването на обществата, в които живеят. Може да го наречете утопия, но аз и много други хора вярват от собствен опит, че това е пътят.

- Кои бяха най-значимите събития през последната една година за Обединената Велика ложа на България, за българските масони?

- Цялата година премина през календар от много събития и не бих искал да пропусна някое, организирано от всичките 125 ложи от ОВЛБ. Братята провеждаха поредица от благотворителни инициативи, които са част от нашата постоянна дейност, откриха се паметници в страната, проведоха се конференции. Чрез фондацията "Благотворителност и милосърдие" продължаваме да подкрепяме каменоделското училище в Кунино, което, впрочем, е единствената подобна школа за каменоделци на Балканския полуостров. Положихме усилия за редица дарителски кампании. И в момента продължава работа по различни инициативи, които ми се иска да обявя като станат реалност. На редовното ни общо събрание сега отбелязваме 25 години регулярно масонство в България. Ще валидираме марка за 25 години, ще открием изложба и събитията ще бъдат уважени от братя от много чуждестранни ложи.

- А в международен план кои са акцентите за свободното зидарство?

- Безспорно най-мащабното, най-яркото събитие за свободните зидари по света бе отбелязването на 300 години регулярно масонство от Великата ложа на Англия.

По време на церемонията подарихме История на българската цивилизация и копие-реплика от меча на Хан Кубрат. Тази знакова годишнина бе почетена от братята в много страни. Обединените велики ложи на Германия откриха по този повод една великолепна изложба в Хановер "Египетските мистерии и свободното зидарство", която се радва на изключителен интерес от обществеността. Имах честта да бъда на откриването й и трудът на братята, които са я организирали е респектиращ. Направи ми силно впечатление, че на приема, който кметът на Хановер даде в тържествената зала на кметството, в приветствието си той подчерта, че е горд от факта, че повече от 110 улици в града носят имената на масони. В Австрия, в кралската библиотека на Виена също имаше впечатляваща експозиция с много силен интерес към нея от граждани.

- Като споменахте Острова, точно в музея на Великата ложа на Англия е изложен много любопитен експонат - масонската престилка на Уинстън Чърчил, на която със златни букви е изписано името му и номера на ложата, в която е бил. Кои са най-интересните документи или вещи, които съхранявате в ОВЛБ?

- Ние имаме архив като ложа едва от 25 години. Като в първите години той по понятни причини не е пълен. Като споменахте престилка, имаме традицията при 25-годишен масонски стаж да се връчва сребърна престилка. Сега ние сме в началото на връчването на първите масонски сребърни престилки . Не можем да се сравняваме с ложа на 300 години, но имаме интересни артефакти и много подаръци, които се надявам да подредим след време в музейна експозиция в Националния масонски дом. Разбира се, те ще бъдат достъпни за обществото.

- Тази година отбелязвате 25 години ОВЛБ, но миналата година също бе юбилейна - 100 години масонство у нас. Кои са предизвикателствата пред масоните в България?

- Определено 25 години е много крехка възраст. Но въпреки това за тези 25 години ние показахме, че спазването на масонските принципи води до растеж. Доказахме, че със спазването им може да се надделее над профанските страсти в храма на човечността, който се опитваме да изградим. Показахме, че масонството е вечно и правилата, по които то работи, винаги водят до удовлетворение. За това време ние преминахме през доста перипетии, типични за нашите географски ширини. Преодоляхме ги разсъждавайки и постъпвайки по масонски. И сме горди както с обединението на две велики ложи през 2001 година, които бяха създадени по регулярен път - едната от Югославия, другата от Германия, както и с единението постигнато през 2015 г. Обръщайки се назад, ние трябва да се гордеем, че въпреки допуснатите човешки слабости в храма, ние, братята от ОВЛБ, успяхме и честваме обединени и силни 25 години регулярна Велика ложа в България. Безспорно е, че трябва да се работи още много, за да покажем на обществото, че това е нормална обществена организация, регистрирана по всички закони на България, която не застрашава нито обществения ред нито дейността на държавните организации. Че тук действително са се събрали достойни мъже, които показват това с действията си. Нашата мисия е да работим ежедневно, за да сътворяваме добро. Това е философията на свободното зидарство. Нямаме тайни. Тайна остава само вътрешното изживяване на човека, когато участва в ритуалите ни - вникването в символите и алегориите, които използва свободното зидарство в своята работа.

- На няколко пъти споменавате регулярност, но как един мъж, който иска да се присъедини към свободното зидарство, може да различи регулярната от нерегулярната ложа?

- Първо, виждайки колко признания има от регулярни велики ложи. Ако посети сайта на Обединената Велика Ложа на България - www.uglb.bg, определено ще се ориентира лесно. Ние сме част от така нареченото англо-саксонско масонство. В сайта на Великата ложа на Англия - ugle.org.uk, като Велика Ложа - Майка на всички ложи, също може да се види ясно, коя велика ложа е призната за съответната стана, която се нарича Ориент. През 2004 година Великата ложа на Англия е признала ОВЛБ за регулярната ложа във Великия Ориент на България с рождена дата 5.12.1992 година. Нещо повече, в решение на Комисията по признания на Конференцията на великите майстори на великите ложи от Северна Америка, от февруари месец 2016 година, дори е казано, че "в България има и други групи масони, които имат желание да се присъединят към регулярността” - т.е за други ложи не се говори, но е естествено и историята го е доказала, че може да има доста други организации, наричащи се масонски, както и женски ложи включително, и за това са правилата на регулярността.

- В началото на тази година светът стана свидетел на една почти безпрецедентна медийна атака срещу Великата ложа на Англия. Но този път британските ви братя отвърнаха с една изключителна, смея да кажа, кампания и дори пуснаха в обръщение в социалните мрежи хаштага #EnoughIsEnough (enough is enough - достатъчно, стоп, б.р.). Вие също ги подкрепихте в туитър. Защо дори в общества като английското е толкова лесно да избуят антимасонски настроения според Вас?

- По-скоро не атаката, а действията които предприеха английските братя, мога да нарека безпрецедентни. Но това е част от характеристиката на съвременното общество и на социалните мрежи - по-лесно мразим и по-трудно обичаме. Такива явления се наблюдават не само в Англия. И в Италия имаше опити Великата ложа да бъде обвинена едва ли не в криминална дейност. Затова и задачата на всеки едни от нас е да показваме с работата си и да обясняваме сериозно какво всъщност представлява масонството, без да се страхуваме да се наречем свободни зидари. Братята в Англия отговориха достойно на нападките и в крайна сметка получиха извинение. В днешни времена е лесно да станеш жертва на провокации.

- Тази събота за пръв път, поне в най-новата история на България, ще отворите храма на ОВЛБ за медии, така че чрез нас хората ще видят залите му отвътре. Планирате ли да има и туристически посещения, каквато е практиката на вашите братя в САЩ, Англия, Белгия и др.?

- Това не е храм на ОВЛБ. В споменатия храм работят няколко от софийските ни ложи. Живот и здраве, когато Националният масонски дом на ОВЛБ е факт - планираме да го отворим за посетители. Надявам се, че и на вас и на всички, които проявяват интерес ще им бъде интересно да надникнат в нашия свят.

- Кой или какво Ви повлия да станете свободен зидар? Вземам повод от книгата на живата легенда в масонството Томас Джаксън "Масонски перспективи", който казва, че всеки един от вас "поотделно взет, може на свой ред да оказва трайно влияние в процеса на неговото формиране". Кой или какво Ви оформи като масон?

- Навремето бях приет по препоръката на един приятел, както обикновено става. Тогава той ми даде да прочета една книга на тази тематика. После поговорихме няколко пъти. Имах му доверие и приех поканата му, когато той ми каза "заповядай с черен костюм и вратовръзка еди къде си. Изграждането ми като масон безспорно се случи в тези първи години в ложа "Дунавска звезда" - Русе, където съм иницииран като свободен зидар.

- Има много произведения на изкуството, които са посветени на свободното зидарство. Бихте ли споделили коя е любимата ви поема, например?

- В изкуството има безброй много примери, свързани с нашата тематика. Любима ми е музиката от "Вълшебната флейта" на Моцарт, която е изцяло написана под въздействието на масонството. Както знаете, Волфганг Амадеус Моцарт е бил наш брат. А поема - една от най-красивите е на Ръдиърд Киплинг - поемата му "Ако".

 

Нашият гост

Искрен Йотов е роден на 26 ноември 1967 година. Юрист по образование, работи като адвокат. На 19 май 2017 година бе избран за Велик майстор на Обединената Велика Ложа на България (ОВЛБ) . Бил е два мандата Майстор на ложа, един мандат Велик втори надзирател и два мандата заместник Велик майстор. Семеен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта