Истински трупове и органи на изложба в София

Гидове дават съвети за здравословен живот

Световноизвестната изложба „Човешкото тяло – Науката в нас” гостува в България. Тя представя над 100 реални експоната на органи и части от човешкото тяло, сред които 8 цялостно запазени човешки тела, обработени чрез метода на немския анатом Гюнтер фон Хагенс „пластинация”. Изложбата е обиколила редица градове по света, била е в Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сантяго, Буенос Айрес, Банкок, Амстердам, Берлин, Истанбул. За последните 10 години в привлякла над 40 милиона посетители.

„Това е една от най-посещаваните изложби в света, която представя чудото на човешкото тяло по начин, който трудно бихме могли да видим другаде”, разказва пред „Труд” Цветелина Давидова, организатор на изложбата. Гостите са съпроводени от гид, който е специалист по медицина, представя най-често срещаните заболявания в организма ни и съветва как да живеем по-здравословно.

По думите на организатора изложбата е много подходяща за деца и ученици, защото показва по какъв начин вредните навици, които биха придобили в ранна възраст, могат да повлияят през по-нататъшното им развитие. „Някои хора се притесняват, че експонатите могат да бъдат страшни за деца, но всъщност те са най-любознателни и говорят най-дълго с екскурзоводите”. „Каква е тази кост, къде се намира този орган, за какво служи той”, питат малчуганите.

Експонатите могат да се запазят стотици, дори хиляди години, a това е възможно с помощта на техниката „пластинация”. Тя представлява извличане на водата от човешките органи и тъкани и запълването им с полимер. Неин откривател е Гюнтер фон Хагенс. Целта му е била да създаде метод, който позволява на изучаващите човешкото тяло да имат по-близък контакт и детайлен поглед над отделните органи и системи. „Поради факта, че това става толкова интересно като експонат, той решава да създаде изложба”.

Впоследствие целта на Хагенс е експонатите до достигнат до различни части на света, затова в партньорство с организации, прави общо 5 изложби, като всяка от тях се притежава от различна компания и представя неговата дейност. Компанията, с която работи българският екип на гостуващата у нас изложба, е аржентинска, експозицията е обиколила цяла Южна Америка, след това е дошла в Европа. Експонатите в нея са обработени в Китай, съвместно с международен екип, начело с бившия партньор на Гюнтер фон Хагенс, с когото са работили в Китай преди време.

Противоречиви са мненията относно изложбата, раздвоение на общественото мнение съпровожда експозицията, където и да присъства тя. У нас реакции към подобен вид изкуство има още през 2013 г., когато пристига първата такава изложба, чийто собственик тогава е различен от тазгодишната.

Настоящата експозиция също предизвиква интерес и разногласия. Някои я определят като "скандална" и смятат, че използването на истински човешки тела е оскверняване на плътта. За други науката и медицината нямат място в търговските центрове.

"Приемам коментарите на хората, които не одобряват експозицията, всеки от нас има различно отношение към смъртта, особено когато става въпрос за религия - отношенията между религия и наука са сложни, но всичко е въпрос на собствено разбиране. Фактът, че милиони души по света я посещават означава, че приемат това нещо за нормално. Благодарение на това, че хората са използвали хиляди години наред именно починали хoрa, за да развиват науката, тя е достигнала такъв напредък", казва Давидова.

 

Любопитни факти за човешкото тяло

Изложбата запознава посетителите с интересни факти за човешкото тяло. Някой от тях са: почти половината от водата, която поглъщаме, изгаряме чрез дишане; най-малките мускули в тялото ни се намират във вътрешното ухо, а най-големите са на бедрата; един човек на 2 милиарда може да живее до 116 години; 98% от праха в домовете ни са мъртви кожни клетки; бъбреците филтрират цялата ни кръв в тялото за пет минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл