Историята на Ясна поляна и толстоистите оживя в книга

Историята на странджанското село Ясна поляна, където навремето се е заселила колония толстоисти, оживя в книга. В нея е описано основаването на читалището, представен е и главният нестинар на България - Михаил Георгиев, който е родом точно от Ясна Поляна.

Авторът на книгата - Диана Фъртунова е запечатала още рупските носии и много интересни истории от дълголетния живот на читалището в книгата си. Те се нижат в периода от основаването на културната институция, чието начало е поставено с театралната постановка на местния драмсъстав "Хъшове" в Дядо-Марковия дюкян, през построяването на нова сграда и събирането на библиотечния фонд, до последните изяви на самодейните групи за автентичен фолклор.

Покрай това в богато илюстрираната летопис са намерили място разказите на някои от самодейците, на инициаторите за създаването на музея на Толстой, както и на организатора на провеждащия се тук симпозиум за скулптура в дърво, който тази година ще има юбилейно 30-то издание.

Публикувано е и писмото, написано специално за книгата от уредничката на руската Ясна поляна - Екатерина Толстая, съпруга на правнука на именития руски писател граф Владимир Толстой.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България