Какво е общото между Брет Кавано и Иван Гешев?

Протестът в София.

На помощ идват фабрикуването на компромати, инженеринг на скандали и провокирането на протести

Скандални обвинения, яростна медийна кампания, истерични протести, довели до арести на стотици демонстранти. И всичко това заради една номинация. Не, не в България през лятото и есента на 2019 г., а в Съединените щати, точно преди година.

 

През месец юли 2018 г. президентът Доналд Тръмп номинира консерватора Брет Кавано за член на Върховния съд, с чиято кандидатура се целеше затвърждаване на консервативния уклон на ключовата за американската държава институция, взимаща важни решения по основни обществени въпроси. Беше нужно съвсем малко време и кандидатурата стана обект на скандални обвинения. При това не заради имущественото състояние или професионалната кариера на възпитаника на Университета в Йейл, а на база твърденията, първо на една, после на втора, а накрая и на трета жена, че някъде там, преди повече от три десетилетия, като колежанин, Кавано се закачал с тях на купони. Атаката бе добре планирана и се превърна в медийна сензация в Щатите, а и отвъд тях, подета от мейнстрийм медиите, известни с либералните си предпочитания. Не закъсняха и истеричните протести на последователките на #MeToo движението. Стигна се дори до разследване на показанията на „жертвите“ на Кавано от ФБР, а изслушването на една от обвинителките срещу кандидата за върховен съдия и на него самия в Капитолия се превърна в истински трилър, достигнал рекордна телевизионна аудитория. Въпреки всичко Брет Кавано бе избран, макар и с минимално мнозинство, а демократите претърпяха поредната си загуба в непрестанната им война срещу президента Тръмп.

Оказа се, че дори в Съединените щати, когато липсват аргументи по същество, вече е възможно да атакуваш по възможно най-първичния и грозен начин своя опонент. Обвиненията за секстормоз срещу Кавано целяха да уязвят дори неговото семейство (не случайно при полагането на клетва новият върховен съдия бе придружаван от съпругата си и двете им деца), както и всички онези американци, за които традицията и консерватизмът са ключови ценности, наред с демокрацията и свободата. Когато обаче аргументите липсват, силната държава и нейните институции умеят да устояват на абсурдни обвинения, компроматна кампания и изкуствено инспирирани протести.

Така е в САЩ, а дали ще е така в България?

Година по-късно, може да се каже, че в ситуацията на пожизнения върховен съдия Брат Кавано, у нас се намира номинираният за 7-годишен мандат на главен прокурор Иван Гешев. Да сте чули звучащи обосновано аргументи защо магистрат, който след 23 години работа в следствието и прокуратурата, да не е подходящ да ги ръководи? Да сте чули обикновените хора да имат против дейността на Специализираната прокуратура от последните години, ако изключим задържаните, свързаните с тях лица, близките и адвокатите им? Ще е нужна много изкривена фантазия, за да се намерят критици и на Концепцията на Гешев за развитие на държавното обвинение и въобще наказателната политика на държавата за следващите седем години.

И понеже няма причини, които да съдържат аргументи и факти защо Гешев да не е подходящ, на помощ идват фабрикуването на компромати, инженеринг на скандали и провокирането на протести. Само че и тук истината не е в полза на очевидно страхуващите се от възможността прокуратурата да бъде ръководена от магистрат, доказал на практика своите намерения. Достатъчно е човек да се вгледа в най-яростните противници на номинацията за обвинител №1 - зовящи за насилие индивиди, щатни протестъри, изпаднали от политическия живот персони, компрометирани журналисти и дежурни анализатори с неолиберални чипове за мислене. Поне за момента истинските врагове на Иван Гешев не смеят да се заявят публично, заради това избутват парапротестърски формации, като „Боец“ и „Правосъдие за всеки“.

На кого всъщност да вярват разумните граждани - на аргументите на професора по конституционно право и бивш служебен министър-председател Георги Близнашки, че концепцията на Гешев го е изненадала позитивно, на безспорния авторитет в сферата на банковото право Валери Димитров, който аргументирано и искрено изтъква приноса на заместник-главния прокурор и по разследването на най-голямото финансово престъпление в българската история - фалитът на КТБ. Или да слушат клетвите на очевидно страхуващия се от възмездието на справедливостта Иван Костов и на адвоката и провален политик Татяна Дончева, или на капитулиралия като министър на правосъдието Христо Иванов.

Не може да има място за сравнение и между откритите становища на стотици прокурори, следователи, служители на съдебната система и на МВР, както и на полицаи, написани колкото в подкрепа на Гешев, толкова и с грижа за независимостта на правосъдието, с призоваващия към кървища събеседник на Цветан Василев - Георги Б. Георгиев от „Боец“, или на „гнилата ябълка“ Румяна Ченалова, осъдената на първа инстанция за корупция Десислава Иванчева и авторите на фалшиви новини, част от които с псевдоними на доносници от Държавна сигурност.

Ситуацията между Вашингтон преди година и София сега е също много близка. С тази разлика, че силите на реда в американската столица без никакъв страх действат спрямо агресори и нарушаващи обществения ред демонстранти. Само си представете какво би се случило със зовящ за кървища организатор на протести пред Капитолия и как у нас пет, десет или петдесет могат демонстративно и нагло да обиждат полицията и да блокират улици, а както се заканват - и съдебни сгради.

Преди година САЩ показаха за пореден път защо са най-голямата демокрация в света. Защото правилата трябва да се спазват, без значение дали се харесват на едно или друго малцинство, без значение с каква пропагандна мощ и протестърска маса разполага. Законна и прозрачна ли е процедурата, каквато е и тази у нас при номинирането на Иван Гешев, тя трябва да се спазва и да приключи по установения ред. В случая българският Висш съдебен съвет трябва да вземе решението и президентът да приложи правото си да подпише или евентуално да върне веднъж за прегласуване на ВСС възможния избор.

Ден след като Брет Кавано положи клетва като върховен съдия, президентът Доналд Тръмп поздрави в типичния си стил американците и подчерта колко „велика нация са САЩ“, но Тръмп каза и друго по адрес на противниците на новоизбрания член на Върховния съд - „не давайте кибрит на подпалвачите“. Забележително е как това важи и за българската действителност днес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари