Как дисквалифициран щангист стана бобслеист

Когато стана световен шампион Иля Атнабаев на два пъти бе спипан с допинг – преди и след състезанието. Медалът му вече е отнет.

Престрелките между МОК, ВАДА и Русия за скандалите с допинга в сборная не секват. Но това по никакъв начин не променя същността на руския спорт.

През последните дни има особено напрежение в бобслея и скелетона, след като МОК отне нови два златни медала на домакините от игрите Сочи 2014, които вече загубиха първото си място в отборното класиране. А в социалната мрежа нарекоха онези, които ще вземат овакантените титли „фалшиви шампиони“. Самите спортисти пък пишат и рисуват по своите бобове и скелетони в подкрепа на дисквалифицираните си колеги.

Тихият ад продължава. В същото време в надпреварата за купата на Русия по бобслей, чийто

домакин е олимпийското трасе в Сочи, съвсем официално стартира спортист, изтърпяващ четиригодишно наказание за употреба на допинг. За турнира той е одобрен от всички местни фактори, включителн и от съдийската колегия, която няма нищо против. Човекът излиза, заема второ място, всичко е протоколирано, следва награждаване, банкет и... отпътуване.

Минават седмици, а резултатът не е коригиран.

Всъщност дисквалифициран за допинг спортист в олимпийски спорт няма право да участва в официални стартове в друг вид олимпийска дисциплина. Но това правило не важи за 20-годишния Иля Атнабаев, жител на Сочи. Той е европейски шампион за юноши във вдигането на тежести от 2014-а и сребърен медалист от Мондиал 2015 за същата възраст (медалът вече му е отнет за допинг). За провинението Международната федерация по вдигане на тежести го наказва за 4 г., след като в пробата му е открит станозолол. Тогавашният 18-годишен младеж на два пъти е хванат със забранения стимулант, изключително популярен още през 70-80 години на миналия век (преди и след състезание).

Но руската реалност е друга. Вместо да изтърпява наказание до 2019-а извън спортната арена Иля Атнабаев спечели сребро в състава на четворката боб за купата на Русия.

„Когато ме дисквалифицираха бях непълнолетен и дори не се сещах, че не мога да участвам в други спортове, още повече зимни“, заяви Атнабаев.

А след разкритията местната федерация временно спря състезателните права на младежа до изясняване на случая.

Както се казва: „Правдата е на наша страна“.И дори около тях да е ад, те дори не го забелязват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт