Каляска без коне

 

Ако е вярно, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат, то във футболен план родната пословицата би трябвало да бъде перефразирана така: „По селекцията посрещат, по играта изпращат.“

А изводите след първите два мача на националния отбор през 2018 година не са особено положителни. „Лъвовете“ на селекционера Петър Хубчев надиграха Казахстан с 2:1 в понеделник, а три дни по-рано отстъпиха на Босна и Херцеговина с 0:1. Добрата новина е, че започнахме да печелим по-често - горе-долу през мач. Но постоянство в играта ни нямаше нито в Разград, нито в Унгария. Редувахме моменти на импулс с дълги периоди на летаргия. Нямаше ясна идея как да се случат нещата в офанзивен план. Не си пролича и как ще се справим с предстоящите тежки сблъсъци в Лигата на нациите срещу сходни съперници като Норвегия, Кипър и Словения. Но пък нали затова са тази проверки?

А въпросното непостоянство ни е добре познато от последните квалификации, когато редувахме победи и загуби, за да се задоволим накрая с нещо като достойно представяне.

Простата истина е, че нямаме коне, които да дърпат каляската, както Димитър Бербатов обясняваше преди години. Прозаично, но факт. Говорим за футболисти със самочувствие и силен характер. Лидери! Липсват изпълнители, които да внесат фантазия в играта, да избухнат в момент, когато не се вижда как може да изненадаме противника. Имаме двама-трима в Русия и един в Серия А, останалите ритат или в родното първенство, или в такива извън топ 15 според ранглистата на УЕФА – Израел (18), Румъния (20), Полша (21) и Словакия (32). А дори там те носят екипите на отбори от средата на класирането.

Самият Спас Делев, водил атаката в двете срещи, играе за „Погон“ - 13-ти от 16 отбора в полската Екстракласа. Симеон Славчев пък е 14-ти с „Лехия“ (Гаднс). Петър Занев и „Амкар“ са предпоследни в руската Висша лига, а „Рубин“ на Ивелин Попов е в средата на класирането.

За подобна констатация загатна и самият селекционер. Хубчев призна за незадоволителното представяне срещу Босна и Казахстан, дори обяви, че възпитаниците му не са си взели поуки от поражението в Разград в петък.

“Много от нещата, които си говорихме от първия мач, трябва да ги повторим и сега - обясни опитният наставник. - Видяхме страшно много недостатъци. Желанието е едно от нещата, които ни хареса. Самочувствие трябва да имаме през целия мач и то да е подплатено с много бягане и себераздаване. Желанието е коренно различно от това, което преди време беше тук. Но всичко е и въпрос на възможности.“

Положителното е, че в рамките на 3-4 месеца успяхме да изиграем три проверки, които да спомогнат за обиграването на състава. Хубаво беше и присъствието на нови като Цветомир Панов, Радослав Кирилов и Мартин Райнов. Сега топката е в БФС, защото са нужни още подобни тестове на „лъвовете“ преди да дойдат мачовете на истината. А е видимо, че не сме готови за тях. Отборът има нужда от още контроли, за да заиграе като едно цяло, за да изиграе пълни 90 минути на високи обороти...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ