Камиони блокират София на 16 май

Забраняват на шофьорите да спят в тировете

Превозвачи излизат на протест пред парламента в София на 16 май. Преди това, на 15 май, ще бъде проведено национално съвещание на бранша. Протестът им е срещу новия “Пакет за мобилност”, който Европейската комисия внесе в Европарламента и предстои да бъде гласуван от депутатите.

Според превозвачите промените целят да елиминират от пазара българските, полските, унгарските и румънските камиони. Едно от изискванията е шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици. Въвежда се забрана да спят в кабините на камионите. Друга промяна предвижда след третия ден в страна от ЕС на шофьора да му се плаща командировка според ставката в държавата, в която е влязъл.

“Всичко това ще повлияе пагубно на оборота на фирмите. Курсовете ще намалеят значително, ще има нови разходи за прибирането на шофьорите, ще се стигне и до масови фалити”, коментира председателят на Съюза на превозвачите в България Йордан Арабаджиев. По данни на съюза в момента средната печалба в бранша е 5%, българските шофьори в Европа са над 40 000, а тези у нас са близо 70 000.

От Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата се обявиха против въвеждането на така наречените “умни тахографи”. Според тях въвеждането им от 2020 г. е невъзможно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България