Касата реже бюджетите на 16 болници

9% по-малко пари ще получат от здравната каса 16 държавни, общински и частни болници от Варненска област за следващото тримесечие. Орязването на бюджетите е спуснато от НЗОК без предварително посочени аргументи, стана ясно на открито заседание на УС на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ с участието на шефовете на здравните заведения.

Те предупредиха, че финансовата редукция ще доведе до драстично увеличаване на листите от чакащи пациенти, до рязко влошаване на условията на труд на медиците и ще е предпоставка за генериране на дългове. В декларация до НЗОК от БЛС-Варна настояха ръководството на касата да коригира бюджетите и да промени методиката за разпределението им. "Не знаем каква е сегашната. Но този едностранен административен факт категорично е в разрез с гласувания наскоро Национален рамков договор.

Във Варна са съсредоточени високотехнологични болници, които обслужват тежките случаи от целия Североизток, а през лятото те са допълнително натоварени и заради наплива на туристи", обясни пред "Труд" председателят на БЛС-Варна проф. Радослав Радев. Той не скри, че има риск някои от частните лечебници да спрат да приемат пациенти по клинични пътеки.

"Тримесечните бюджети на болниците се формират на база на разходите им за същото време на миналата година. Намаляването на парите е нелогично на фона на поскъпването на газа, тока и водата. Това неминуемо ще доведе до дългове, заради които после болничните ръководства ще бъдат обвинени в лош мениджмънт. А най-ощетени ще са пациентите, които редовно са внасяли осигуровки за здраве", коментира проф. Радев. Той изрази надежда, че ръководството на НЗОК ще коригира бюджетите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве