Катаджия в схема за измами с коли (обзор)

Използвали фалшиви документи, за да вземат возила под наем

Издирват един от участниците в групата

Катаджия от Габрово е задържан и обвинен с още трима души за участие в престъпна група, която наемала луксозни автомобили в Германия, карала ги в България, където се пренабивали номерата и след това били продавани.

Спецпрокуратурата поиска постоянно задържане за трима от групата, а четвърти се издирва с европейска заповед за арест. Бандата действала от началото на 2016 г., съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев. Тя наемала луксозни автомобили от търговци в Германия, като използвали подставени лица. Те били снабдявани с фалшиви документи за трудови договори и банкови сметки, които ги правели надеждни и давали възможност да наемат автомобил в Германия.

Луксозните коли се обявявали за откраднати в друга страна от ЕС, а на практика били вкарвани в гараж в България. Тук били извършвани трансформациите, а регистрацията ставала в КАТ-Габрово със съдействието на началника на група “МПС, водачи и административно-наказателна дейност”, обясни схемата прокурор Гешев. Автомобилите били предимно скъпи и луксозни и до момента са установени над 14 случая.

Имало два варианта за продажбата – или по предварителна уговорка с клиент, или след преценка, че ще има търсене за такъв автомобил.

Останалите трима от участниците са от Варна. Гешев обясни, че полицаи от Габрово са опитали да помогнат на катаджията по време на акцията и да попречат на разследването. Ще бъде проверявано дали е имало и други служители, които са знаели за схемата.

“Хороскопът не е добър за ОДМВР-Габрово”, коментира Гешев след въпрос дали ще има още арести.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право