Кирил Ананиев: С новата електронна система паралелният износ на лекарства ще намалее с милиони

Трябва да видим какъв ще е точният ефект от системата, но при всички случаи съм сигурен, че ще е в милиони. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев във връзка с новата информационна система за контрол на износа на лекарства, която предстои да бъде въведена.

Министър Ананиев поясни, че се очаква информационната система да бъде готова до 4 месеца. „Моята голяма идея е до третия месец да е готова, за да може целият пакет от необходимите ни нормативни актове и условия да е готов до подписването на новия рамков договор“, каза той. По отношение на санкциите, които ще се налагат на търговците, за които чрез новата система е установено, че извършват нерегламентиран износ на лекарства, той уточни: „За търговеца на дребно първата санкция е 10 000 лева, при повторно нарушени е 20 000 лева. За търговеца на едро – санкцията може да бъде първо 25 000 лева, а при повторна – се отнема лиценза за работа“.

На въпрос как ще се контролира възможността за злоупотреби с новите правила и фалшиви сигнали от страна на аптеките, министър Ананиев обясни: „Ние ще наблюдаваме не само търговеца на едро, но и търговеца на дребно. Когато отидем в тази аптека, която е заявила, че не й е доставено и направим преглед на лекарствата, които тя изписва, можем да установим, че тя въобще не е продавала тези лекарства. Тогава излиза, че сигналът е фалшив. Има механизми, които ще ни помогнат и при търговеца на едро, и при търговеца на дребно, но това ще се регламентира в наредба в рамките на следващите три месеца“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България