Кирил Сакскобургготски - Княз на колело

Кирил е вторият син на цар Симеон Сакскобургготски и царица Маргарита. Вчера той стана на 54 години. Официалното му монархическо название е “Негово Царско Височество Кирил, Княз Преславски и Херцог Саксонски”.

Синът на Симеон II не работи като княз. Той е инвестиционен банкер. При това изключително образован. За себе си казва, че е от България, че е израснал в Испания, че има германска фамилия, че живее във Великобритания, но е българин. Когато бил дете, искал да е шофьор на камион. Виждало му се най-вълнуващото нещо на света. По-късно искал да бъда учен в теоретичната физика, но мечтата му винаги е била да бъде независим. Това разказва в интервюта пред български медии самият княз Кирил и споделя, че първите му изкарани пари били от бране на домати.

Е, и князете/принцовете могат да са обикновени хора. И да вършат много неща, като другите, които например се возят в градския транспорт. Българският княз Кирил, който живее в Лондон, предпочита да е анонимен. И всеки ден се вози, но на... колело - не понасял големия трафик и трудното намиране на места за паркиране. Всекидневният му начин на живот в британската столица говори друго за него. Графикът му е почти един и същ. Работи много, излиза от къщи около 6,30 сутринта и кара колело до офиса. На път за работа се спира във фитнеса за около час. Кирил работи по цял ден, организира срещи с клиенти, следи икономическите новини, анализира информацията. Тъй като синът на Симеон II се занимава с инвестиции, затова трябва да взима бързо правилните решения.

Кирил, Княз Преславски и Херцог Саксонски, е роден на 11 юли 1964 г. в Мадрид. Кирил израства в дома си в испанската столица все едно е в България. Според спомените му всичко около него било българско – храната, картините по стените, а децата вкъщи непрекъснато слушат невероятни истории за България. За братята му и сестра му Калина България е земята от приказките, Великата България, но заключена за тях. Кирил завършва Френския лицей, както и теоретична и квантова физика в Принстънския университет с пълно отличие. Специализира финанси, живее и работи в Лондон като банков експерт в централите на финансова къща “Лемън Брадърс” в Ню Йорк и Лондон (1991 - 2001 г.). Икономист в лондонската фирма “Джи Ел Джи партнърс”, начело на отдел за разпределение на инвестициите (от януари 2001 г.). Е, Кирил, макар да живее като всички останали и да е типичен икономист от лондонското сити, не може да избяга от историческото си наследство. Често му се случва да прочете нещо във вестника или в интернет, свързано със семейството или миналото му. Когато президентът Петър Стоянов му предлага да стане част от икономическия му екип, той приема това изключително емоционално. И така се включва в управлението на България четири години преди баща си.

“За мен това бе уникална възможност да съм ангажиран с моята страна. Със страната на моя род и да участвам в исторически момент. Момента на приватизацията, на прехода, на цялата промяна на икономиката.” Това признава Кирил пред наши медии. Според него по време на посткомунистическия период много хора не са знаели как да се отнасят със семейството му. Дали не са врагове на народа, дали няма нещо зловещо около тях, що за хора са. Това наистина се оказва възможност за стопяване на ледовете.

За красивия и строен млад мъж през годините след промените у нас често можеше да се прочетат доста писания, свързани с личния му живот. И то най-вече за брака му с прелестната майоркинка Росарио – любимка на дизайнера Валентино. Заради страхотната визия на двамата те няколко пъти са сред най-елегантните и стилни двойки в хайлайфа на стария континент. Преди 5 години обаче двойката изненадващо се разведе, но всичко приключи с финес.

Кирил и баща му си приличат изключително много. Той с усмивка казва, че дори таксиметровите шофьори биха го разпознали. Иска да бъда приеман като някой, който е наследил неговото чувство за дълг и трудолюбие. С тези неща все пак е израснал от малък – да има собствена професия, свое семейство, да се справя сам с отговорностите. Кирил обаче не смята, че може да бъде политик. Смята, че е прекалено честен и директен, а политиците не винаги могат да казват истината. Макар да не ги критикува за това, Кирил все пак държи да си остане такъв какъвто е, без да му се налага да театралничи и да променя възгледите си. Затова с радост приема много инициативи, свързани с България. Самият той е създател на Българския сити клуб – общността на успелите българи в Лондон, който той откри заедно с Димитър Бербатов. Понякога го придружават трите му деца Мафалда, Олимпия и Тасило - те пък с радост обличат български носии и пеят народни песни на национални празници.

 

След 10 години може да се върне към физиката

Кирил не обича да планира нещата. По образование е физик и интересите му винаги са били в научната сфера. Преди да се захване с банкерството той дори мислел, че ще стане професор, че ще се занимава с наука. В свободното си време все още чете научни статии и разбира се, се занимава с хобито си - спорта. Той съвсем не изключва, ако след 10 години се върне към науката. И защо не като преподавател по математика или физика, каквото е правел, докато е бил в университета.

 

За него

Костов не отиде на среща, организирана от него

Спомням си, как през зимата на 1996 г., резервирах неофициално посещение на шефа на СДС тогава Иван Костов в няколко лондонски банки, където да чуе какво мислят банките за България. Една от банките беше “Лемън брадърс” и тогава за пръв път направих контакт с княз Кирил – той беше изключително въодушевен, че ще може да помогне. Когато тръгнахме за срещата, изненадващо Костов отказа да отиде там. След две години, когато Кирил дойде в България, голямата дъщеря на Костов – Яна, поиска да се запознае с княза. И отидохме заедно в едно заведение с жива музика. Там веднага се намери кой да ни снима и снимката бе публикувана под рубриката “Строители на капитализма”.

Финансистът Владимир Каролев

 

Умее да пази самообладание

Освен банкер, княз Кирил е изключителен спортсмен. Винаги са ми правили впечатление спортната му натура и уменията му, особено на сърф. Зная, че той много обича да спортува с децата си. Много симпатичен и сдържан човек. Винаги успява да издържи на журналистите. Дори, когато имаше много нападки от страна на наши медии, той успя да запази самообладание. Може би спортният му хъс и тренинг му дадоха сила за това. На изложбата, която открих във Врана преди време със снимки на царското семейство, той дойде заедно с децата си, което беше много мило.

Тошо Пейков - бивш депутат от НДСВ

 

Поразително земен и искрен

Познавам Принц Кирил от първия Български Великден - 2000 г. Преди това бях чела много за него и прекрасната Росарио и си бях създала представа, че той, като толкова известен човек ще бъде труднодостъпен, едва ли не дистанциран. И затова първото нещо, което ме впечатли, бе неговата поразителна земност и искреност. Само с най-добри думи мога да говоря за него. Той е прекрасен, всеотдаен баща, който въпреки, че можеше да си позволи шофьор, предпочиташе сам да води децата на училище, за да бъде с тях всяка възможна минута. Кирил много обича България и е помагал на много българи, без да го изтъква.

Любка Качакова - бивш зам.-министър на екологията

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети