Китай напредва с космическата станция (инфографика)

A Long March 7 orbital launch vehicle carrying China's cargo spacecraft Tianzhou-1 lifts off from its launch pad at the Wenchang Space Launch Centre in Wenchang, southern China's Hainan Province, on April 20, 2017. A Chinese rocket successfully sent the country's first cargo spacecraft, Tianzhou-1, into space from the southern island province of Hainan on April 20. / AFP PHOTO / FRED DUFOUR

SPACE: China’s Tianzhou-1 mission

Планират се експерименти със стволови клетки

Китай успешно скачи вчера първия си товарен кораб с космическа лаборатория в орбита около Земята, съобщи АФП.

“Тянчжоу-1” бе изстрелян в четвъртък вечерта от космодрума Венчан в провинция Хайнан и започна сближаване с лабораторията “Тянгун-2” в ранните часове в събота. Първият контакт между двата апарата бе осъществен в 7,16 ч българско време, а скачването бе завършено в 7,23 ч, съобщи

Авиокосмическият център за управление на полетите в Пекин.

Товарният кораб ще зареди с гориво лабораторията в орбита, като мисията се смята за важна стъпка в плановете на Китай за завършване на обитаема космическа станция през 2022 г. На “Тянчжоу-1” освен това ще бъдат направени няколко експеримента. Сред тях е деление на човешки стволови клетки и образуване на ембриони в безтегловност. Така ще се провери как микрогравитацията, космическата гравитация и магнитните полета могат да повлияят върху размножаването на човека. Освен това мисията предвижда и още две скачвания между двата апарата, преди “Тянчжоу-1” да се отдели и да изгори в атмосферата на Земята.

Лабораторията “Тянгун-2” бе изстреляна в орбита през септември 2016 г. Следващия месец с нея се скачи пилотираният кораб “Шънчжоу-11”, като двама китайски тайконавти прекараха 30 дни на борда на лабораторията.

За 2018 г. е планирано изстрелване на базовия модул на бъдещата космическа станция, който е с тегло 20 тона. Пекин предвижда изграждането на станцията, която ще е с маса 60 тона, да приключи през 2022 г. и тя да действа най-малко десетилетие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии