Кметът на взривено Хитрино с отчет

Кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил/в средата/ даде подробен отчет какви средства и за какво са били похарчени за възстановяване на населеното място

Похарчени над 7 млн. лв., един човек ще е на фургон

Повече от 7,2 млн.лв. са усвоени или за тях вече има договори за възстановяване на взривеното шуменско село Хитрино близо 11 месеца след жп катастрофата. Това стана ясно от подробен отчет на кмета Нуридин Исмаил в четвъртък.

Иначе след взрива на пропилен на 10 декември м.г. бяха засегнати към 300 домакинства в селото - къщи бяха сринати до основи, някои оцеляха с увредени конструкции и покриви. Населеното място получи от държавата, ЕС и от дарения близо 33 млн.лв. за възстановяване.

"Няма пострадали хора, които да не са обхванати. Ако някой си мисли, че за толкова време, няма да има следи, не се е занимавал с подобни ситуации. Амбицирани сме като екип, общински и обществен съвет това да е показно в страната за излизане от тежка ситуация", обяви Исмаил.

Според него, само трима души могат да посрещнат зимата във фургони, но на практика проблема е за един човек. На другите двама къщите ще бъдат изкарани до покрив и ще имат поне една обитаема стая, където ще могат да живеят. За единствения случай с болния пенсионер Николай Цачев ще се търси социален дом, каза Исмаил.

Общо 24 къщи трябваше да бъдат вдигнати наново в Хитрино. 11 са дарение от Камарата на строителите и ГЕРБ, и 10 от тях вече са на 85% готови. Останалите 13 се градят със средства от социалния фонд в размер на 5 млн.лв., отпуснат от държавата за Хитрино. До голяма степен и техният градеж е напреднал, само 3 не са започнати. От домовете с най-засегнати покриви - 37 са ремонтирани, при 14 строителите приключват до дни, за 15 ще се сключват договори, но до зимата трябва да са готови.

От общата сума в социалния фонд на нуждаещи са изплатени обезщетения за починали /по 10 000 лв. на наследниците на всеки от седемте жертви б.а./, отпуснати са суми за лечение, за основно и текущо възстановяване на увредени жилища, както и за градеж на нови къщи 4,819 млн.лв.

От даренията по линия на БЧК, където постъпиха над 2 млн.лв. са изразходвани 1,776 млн.лв. Средствата са отишли за топъл обяд през първите месеци след инцидента, за остъкления на къщи, вътрешни и външни врати, а най-голямата сума 775 000 лв. е усвоена за нови ел.уреди и обзавеждане.

Както "Труд" писа, потърпевшите бяха класирани в три групи, всеки можеше да закупи определени уреди, а получаваше парите за тях само след представена фактура и проверка от обществения съвет на място в дома му. Остават още средства за усвояване, но това е защото хората не са започнали да обзавеждат новите къщи, уточни Исмаил. Има и още два случая, при които лечението не е приключило - студентката Рейханя, и фризьорката Невим, която почти загуби зрението си. Предстоят им още операции.

Още над 973 000 лв. постъпиха от граждани и фирми от цялата страна в друга дарителска сметка на община Хитрино и от нея са изразходвани 283 009 лв., отчете Исмаил. Парите са отишли за еднократна помощ за лечение, храна, наеми, ел.енергия, проектиране на къщи, оценка на щети по имоти. "Всичко е според нуждите, целево, с много голяма принципност и дарителите трябва да са спокойни", каза кметът.

Правителството отпусна 5 млн.лв. на община Хитрино за капиталови разходи, но те ще се харчат идната година. От сумата са ползвани само 400 000 лв. за разчистване на руините в Хитрино.

Други 20 млн.лв. може да ползва Хитрино от ЕС и за тях вече са изготвени 12 проекта за водопроводи, пътища, нови улици, осветление, ремонт на обществени сгради, парк. Предстои сключване на договори в ДФ"Земеделие" и идната пролет ще започне обновяване на инфраструктурата, каза Исмаил.

Пред "Труд" кметът си даде много добра оценка за свършеното и каза, че това,"което сме предвили да се случи, се случи". По думите му, разпределението на ресурс без да дразниш, не е лесно, но са направили максималното в Хитрино да няма дразги между хората. Само една жалба е стигнала до Министерски съвет, но тя е напълно неоснователна, каза Исмаил. Призова, ако има сигнали, да се обсъждат, а не да се правят сензации.

На 10 декември в Хитрино ще има голям курбан по християнски и мюсюлмански ритуал, за да не се повтаря никога повече бедствието. Разбира се, ще бъдат поканени всички, подали ръка за възстановяване на населеното място.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България