Кметът на Нова Загора Николай Грозев: Силата ни е в строителството

Николай Грозев

Влагаме над 20 млн. лева за ремонти и подобрения

 

- Г-н Грозев, преди празника на Нова Загора завършиха ремонтите на няколко от основните улици. Останаха ли пари за още ремонти, или с това приключват подобренията на инфраструктурата в града?

- Обичам да говоря с факти. Знаете, това е третият ми мандат. За изминалите 9 години сме обновили 55 улици, а до 2019 г. планираме те да станат 70. Когато бях избран за първи път, премиерът Борисов подсказваше на нас, новите кметове, да изграждаме фонтани, градинки. Сега ни се дава възможност да строим спортни зали, да санираме блокове и да ремонтираме нови улици. В Нова Загора надграждаме с всяка изминала година. Моят девиз е “Стъпка по стъпка, напред и нагоре”. Така че продължихме със строителните дейности и сега. През летните месеци работихме доста усилено. Вече са факт три напълно обновени нови улици. Изцяло нова визия има и главната улица “Васил Левски” в участъка от пешеходната зона до жп гарата - с модерно осветление, изцяло подменена асфалтова и тротоарна настилка, озеленяване и зони за отдих. Затова и в рамките на празничната програма ще направим официално откриване на обновеното ларго и на улиците, чийто ремонт приключихме. Продължаваме с работата в останалата част от главната и на още една улица… Няма как да спрем дотук. Вече текат ремонтите на 9 блока по Националната програма за енергийна ефективност, предстои саниране и на още два блока по нея. Догодина пък започваме работа по оперативната програма “Региони в растеж”, имаме подписани договори за 4,5 млн. лева за саниране на едно училище, 5 многофамилни сгради, на пожарната и полицията. През следващата година ще обновим фасадата на историческия музей и ще ремонтираме още някои улици.

- За какво не стигат парите в една община като Нова Загора?

- Откровено казано, мисля, че това ще е най-тежкият ни мандат, тъй като ни предстои много работа благодарение на европейското финансиране, ще вложим и собствен ресурс. Това, което не можем да направим сами, е да ремонтираме жп гарата. Четирима министри на транспорта сме посрещали, получавали сме обещания, но досега няма резултат. А при всички хубави промени, които стават в града, не ми се иска жп гарата да е в това неугледно състояние, без удобства за пътуващите граждани. Затова очаквам да получа подкрепа.

- Къде на опашката са селата?

- Който ме познава, е чувал винаги да казвам, че селата не са задният двор на Нова Загора. Гледаме да отделяме ежегодно средства за обновяване и там. Сега ще използваме и възможностите на Програмата за развитие на селските райони. Кандидатствахме за безвъзмездна финансова помощ за над 6,5 млн. лева за ремонт на пътя между Млекарево и Еленово, за 8 улици в 5 от най-големите села на общината и за ремонт на читалището в Стоил войвода. Със собствени средства планираме частични ремонти на уличната мрежа в по-малки населени места. Където е необходимо, ще има и ремонти на кметства. Ще се опитаме да привлечем средства по програми, за да изградим още няколко нови спортни площадки с изкуствена настилка отново в селата.

- Вероятно разчитате на европейските програми и за ремонтите на образователната инфраструктура?

- Да, догодина с европейско финансиране ще ремонтираме основно Професионалната гимназия по селско стопанство и сградата на началния етап на СУ “Иван Вазов”. Тук проектите са за 1,5 млн. лева. Винаги сме обръщали внимание на учебните бази на нашите училища. Преди месец завършихме основния ремонт на детска градина “Надежда”. Тя е може би последната в града, която не беше санирана. Сега над 100 деца се радват на обновената сграда и на уникалния детски комплекс от съоръжения за занимания и игри. Всички училища в Нова Загора имат напълно обновени и модерни физкултурни салони.

- Дотук разбрахме за какво харчите и ще харчите пари - за ремонти и строителство. А за какво ще икономисвате?

- За ток. От началото на юли сме на свободния пазар на еленергията. Доколкото съм информиран, ние сме една от малкото общини, която е излязла на пазара с всички измервателни точки, включително и на второстепенните разпоредители. За момента анализите ни показват около 25-30 процента намаление на разходите. Все пак са минали само 2 месеца, така че тепърва предстои оценка на ползите.

- Научих, че имате намерение да създадете общинска охрана по някакъв по-различен модел?

- Да, така е. Но това към момента са само намерения. Засега идеята е да изградим Синя зона, за да разтоварим централната част на града през делничните дни. Искам да осигурим повече безопасност и ред по улиците в града, да възпитаме водачите на превозни средства да пазят направеното - улици, тротоари, зелени площи. Именно за да подобрим безопасността на пътя, изградихме 2 светещи пешеходни пътеки на главната улица в града ни. Те са първите по рода си. Шофьорите ще виждат потенциалните пешеходци още преди да са стъпили на пътя.

- Нова Загора се намира по средата между Сливен и Стара Загора. Как се чувствате в сянката на двата областни града?

- По-скоро бих казал, че Нова Загора е оазис между тях. Новозагорци могат да живеят в уюта на малкия град и да се възползват от близостта на големите - било то за работа или за допълнителни развлечения в свободното време. Стараем се Нова Загора да е едно по-добро място за живеене, където спокойно да отглеждаме децата си, в красива и уредена среда, с благоустроени и озеленени улици, подобрена инфраструктура и възможност за спорт и отдих в напрегнатото ежедневие.

- Кажете три причини, заради които човек трябва да гостува и да разгледа вашия град?

- Мисля, че ще види усмихнати хора по улиците. Нова Загора е с най-ниската безработица сред четирите общини в Сливенска област, с нормална среда за бизнеса, с развит селскостопански сектор. Има възможности за работа на младите, ако положат усилия в учението. С ТЕЦ “Марица изток-2” например работим изключително добре. Направихме нарочна среща в общината между компанията, Техническия университет и зрелостниците ни. Университетът предлага добро образование, а компанията - възможности за работа на млади висшисти, със стипендии за получаване на магистърска степен и гарантиран 5-годишен трудов договор при доста добро заплащане. От нас какво се иска? Да осигурим съвременни детски и учебни заведения, възможности за спортуване, асфалтирани улици, чистота в града, достъпни услуги. Направили сме го. Няма гост, който е бил в града ни, и да не е забелязал чистотата, зеленината му. Нека всеки да заповяда и сам се убеди! Нова Загора е с голямо историческо и културно наследство, могат да се видят находки от древността. Разходката по ларгото е удоволствие. Имаме красива спортна зала. Пред залата си имаме пейка на влюбените, като във Верона, доста селфита са направени на нея. В Градската градина звучи музика, озеленяването й е по модел на най-интересните градини в различни страни от Европа. Така че с радост отбелязваме Петковден, празника на града ни! На съгражданите си желая да са здрави и да сме горди с нашата нова и по-красива Нова Загора, защото имаме основание за това.

Нашият гост

Николай Грозев (ГЕРБ) е кмет на 41-хилядната община Нова Загора, Сливенска област. Населението в града и 31 села е разпределено почти поравно. Нова Загора е сред най-бързо развиващите се общини от своя ранг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта