Кой папа щяхте да сте според зодията?

Овен

Бенедикт XVI, любител на котките

Ваше Светейшество, ако бяхте папа, най-вероятно щяхте да сте интелектуалец, като “папа Раци”, както го бяха кръстили журналистите. Кардинал Рацингер пое престола след кончината на Йоан-Павел II и прие името Бенедикт XVI. Той е вторият в историята, който се отказва от папството “заради влошеното си здраве”. Беше начело на Римокатолическата църква от 2005 до 2013 г. Роден е на 16 април 1927 г. Германецът Рацингер не е със съвсем чисто минало - в ранните си години е бил член на Хитлерюгенд - младежката нацистка организация. Иначе е голям любител на котките и свири отлично на пиано.

Телец

Йоан Павел II, който гътна комунизма

Папа Пий IX e понтифът, управлявал най-дълго, след Св. Петър - 31 г. Той е въвел принципа за това, че папата, като наследник на свети Петър, никога не греши. Типично за Телеца, който, както е известно, е винаги прав. Пий IX също така е отговорен за догмата за непорочното зачатие на Дева Мария - прословута черта на Телеца е способността да си затваря очите за неприятните факти. Но може би по-доволни ще останат Телците, когато ги подсетим че папата поляк - Йоан Павел Втори е роден на 18 май. Той също е сред много дълго задържалите се на Светия престол - 26 г. и половина.

Близнаци

Папеса Йоана, която преметна конклава

Тази изключително интелигентна и надарена, но не особено свята личност, олицетворява същността на Близнака. Приема мъжката самоличност на 12 г., когато избягала с един монах в Атина, предрешена като момче. Преминава през цялата църковна йерархия, за да бъде избрана за глава на Римокатолическата църква и никой не разбира, че не е мъж. Разкрита е едва след като родила по време на процесия и била убита с камъни. Срамната случка е описана в хрониките: “Йоан Англикус, роден в Майнц, беше папа Йоан Осми за 2 години, 7 месеца и 4 дни и умря в Рим, след което нов папа нямаше 1 месец.”

Рак

Григорий Велики, патрон на музикантите

“Невежеството е майка на благочестието,” бил убеден папа Григорий Първи, известен като Григорий Велики, който не одобрявал божиите хора да се занимават с наука. Само един истински Рак може да достигне до такава ексцесия само от старание да си свърши добре работата. Вероятно заради това му изказване се смята че е покровител на студентите. Самият той бил високообразован и с афинитет към изящните изкуства. Закрилник е и на музикантите, певците и учителите. Той бил начело на църквата 14 г., като през цялото това време не си е почивал нито ден. След смъртта си моментално е провъзгласен за светец.

Лъв

Урбан VII,

враг на тютюна

Папа Урбан VII е най-кратко упавлявалият папа в историята - закрепил се е всичко на 13 дни на Светия престол. След избирането си хванал малария и издъхнал преждевременно на 69 г. Той е роден на 4 август 1521 г. За 13-те дни от папството си е успял да въведе първата в света забрана за пушене, като заплашил да отлъчи от църквата всеки, който внесе тютюн, независимо дали е с цел да го дъвче, пуши с лула или смърка. Папа Лъв XII също е Лъв, роден е на 22 август 1760 г. Той си падал малко антисемит - благославя кампанията на архиепископ Майнц Фридрих по прогонване на юдеите от Германия.

Дева

Лъв Първи, спрял с голи ръце хуна Атила

Всички Деви от днес може да си отбележат датата 18 февруари и да си я честват като свой личен празник. Това е денят на папа Лъв Първи – типична Дева до мозъка на костите си. Последователен, аналитичен, авторитетен, през 452 г. папата успял да убеди в разговор хунския вожд Атила да спре настъплението си срещу Рим. Това се смята за едно от чудесата му, заради които е провъзгласен за светец. През 455 г. Рим все пак е превзет от вандалите, водени от крал Гейзерик, но Лъв I успява да постигне споразумение и с него, което значително ограничава жертвите и разрушенията.

Везни

Йоан Павел Първи, усмихнатият

Той е първият папа, който е роден през 20 век (17.10.1912) и първият с двойно име - не могъл да избере на кого от последните си предшественици да се кръсти, та затова приел името Йоан Павел. Умолявал да не го избират за папа, но накрая приел, като видял, че няма мърдане. Управлявал е само 33 дни, но 28 септември 1978 г. бил покосен от загадъчна смърт. Същата година фира дали общо трима понтифи. Наричат го “усмихнатия папа”, заради благия му нрав. Първи от папите говорел за себе си в единствено число, а не като кралска особа. Отказал да го носят на папския стол, но все го убедили, че така хората ще го виждат по-добре.

Скорпион

Сергий III, мракобесникът с коварно сърце

Папа Сергий III управлявал от 904 до 911, но за това относително кратко време успял да напълни папския двор със свои любовници и копелета. Един от незаконните му синове го наследил на Светия престол и станал папа Анастасий III. Сергий III поръчал убийството на двама от предшествениците си - Лъв V и Христофор. Управлението му е мрачно, зловещо и безмилостно. Католическата църква не се гордее особено с този си папа. Скорпион е и папа Климент XIV, управлявал църквата от 1769 до 1774 г. Той е роден на 31 октомври 1705 г. в Римини. Известен е с това, че забранява Йезуитския орден.

Стрелец

Франциск, Светият отец на народа

Няма по-типичен Стрелец сред папите от сегашния понтиф Франциск. Наричат го Папата на новото време. Роден е на 17 декември 1936 г. в Буенос Айрес. Човек едва ли би могъл да си представи по-отворен към света, оптимистичен, жизнерадостен и дружелюбен понтиф от него. Той си прави селфита, приема пица в папамобила си и се обажда лично на вярващите да си поговорят по телефона. “Ако човек е хомосексуален, търси Господ и има добри намерения, кой съм аз да го съдя?”, казва Франциск, но широко скроената му душа не се разпростира дотолкова, че да се застъпи и за абортите и евтаназията.

Козирог

Александър VI, любовникът Борджия

Папа Александър VI е роден на 1 януари 1431 г. Той е от рода на Борджиите и като такъв мълвата му приписва, че е умрял от собствената си отрова, която забъркал за трима неприятни кардинали. Тя била поставена във вино, което папата погрешка изпил, заедно със сина си Чезаре. Истината е много по-банална - баща и син умират от малария. Има редица доказателства, че Александър VI е имал множество любовници по време на своето управление във Ватикана, както и че извършил множество злоупотреби в личен интерес и престъпления срещу своите опоненти. Той е меценат и покровител на Римския университет.

Водолей

Григорий XIV се

кикотел неудържимо

На 11 февруари 1535 г. в Ломбардия е изплакало бебето, наречено със звучното име Николо Сфондрати - бъдещият папа Григорий XIV. Николо бил скромен човек и когато научил че е избран за папа, възкликнал: “Да ви прости Господ, каква сте я свършили!”. Като за XVI век папата бил страшно напредничав човек. Той издал декрет католиците във Филипините под страх от отлъчване от църквата да освободят всичките си роби. Григорий имал една особеност - изпадал в неудържим кикот, който не можел да бъде овладян. Кискал се истерично дори на собствената си интронизация.

Риби

Свети Петър - 3 пъти се отрича от Христос

С вашия знак тръгва началото на папската институция! Макар че няма сведения на коя дата се е родил Св. Петър, той се свързва със знака на Риби. А всички други папи се водят негови наследници. Св. Петър се е отрекъл три пъти от Христос, след като месията е бил заловен. Това за някои, като Овена, би могло да се приеме за живо предателство, което не може да бъде изкупено със сълзи и разкаяние. Той ръководил Църквата цели 37 г. Накрая Нерон го разпнал на кръста, обаче надолу с главата - такава била молбата на Петър, който се сметнал за недостоен да бъде разпнат по същия начин като Исус.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп