Астрофизик обяснява защо зодиите са шменти-капели

Ретроградният Меркурий мина и оцеляхме. Следващият път е през април. Редно е да полеем чудодейното си избавление с халба бира. А и по-лесно ще понесем напрежението от неизвестното, което ни готви Плутон, нали е планетата на разрушенията, че както си стои така в небето... Имаме всички основания да сме притеснени и да хвърляме по още едно око на хороскопа. Ей така, за да сме подготвени.

Но и на бара с бира в ръка пак не сме в безопасност. В последно време и там може да попаднем на разговор за планетите, при това научно обоснован. Изглежда астрологията наистина е навсякъде, а звездите се появяват и преди втората чашка.

В бара е докторантът по астрофизика Никола Каравасилев. Той се включва в поредицата събитията, на които учени в неформална обстановка говорят на сериозни теми, които биха предизвикали интереса на публиката. А когато става въпрос за зодии и прогнози, интерес винаги има. Ние хващаме Никола след представянето, за да ни разкаже повече за това.

Къде се раждат само Деви и Риби, може ли Марс да изпревари Земята и колко важно е да четеш хороскопа си сутрин.

„Прочетох си хороскопа в деня преди събирането, и то на няколко места, за да проверя дали някъде ще съвпадне. Това, разбира се, не се случи”, обяснява ни Никола, който се занимава професионално с астрономия от 10 години, а от 6 години ръководи българския отбор по астрофизика и подготвя ученици за състезания и олимпиади.

„Всеки си има свои причини да вярва, но най-често това, което се получава, е, че хората не се замислят. Те чуват, че нещо се говори и автоматично се оставят на течението, което ги носи. Освен това астрологията звучи много научно. Използва се астрономическа терминология, на моменти доста неправилно, но това е отделна тема. Хората се респектират, защото им звучи научно и обосновано. Друга причина е, че е много по-лесно Марс да е виновен за нещо”, обяснява ни докторантът и продължава:

„Астрологията не е наука. Към момента тя се приема за система от вярвания, често я окачествяват и като псевдонаука, каквато всъщност е.

Подходът й е изцяло ненаучен. В науката, когато се правят изследвания, се счита, че те са възпроизводими - няма никакво значение къде се намира човек, той може да провери всяка една теория. В астрологията много неща се приемат просто защото са така. Например планетата Плутон задължително носи разрушения. Доказателства няма. Плутон отдавна вече не е и планета.

Това е все едно да кажа: „Законите на Нютон вече не са валидни.” Защо? Просто така. Има един случай в живота на Айнщайн, когато немските академици се събират и гласуват с вдигане на ръка за това неговите теории да бъдат обявени за грешни. Айнщайн бил сред присъстващите и просто отбелязал: „Добре, ако моите теории наистина бяха грешни, беше достатъчно не вие всички да гласувате, а само един да стане и да ме обори.” Така е и в астрологията, нещата се приемат на доверие.”

Никола би се радвал, ако темата се повтори и има повече подготвени астролози, които да се опитат да му докажат, че греши. „Аз и учениците си карам да подлагат всичко на съмнение и критична оценка, разказва преподавателят. - Но най-често астролозите излизат с аргумента: „Така го пише в книгата на някого”, и това е достатъчно. За тях той може да е авторитет, но какви са доказателствата? Ако човек реши да търси определени характеристики, за които вярва, че са присъщи на даден зодиакален знак, той и ще ги открива.”

Астрофизикът поставя и един важен въпрос: Ако наистина трябва да избираме партньора си според това какъв е асцендентът ни, родените на Северния полюс на нещастие в любовта ли са обречени? „Асцендентът е зодиакалният знак, който е изгрявал точно в момента на раждане на даден човек, но ако човек се е родил на Северния полюс, там по всяко време на хоризонта са две съзвездия - Дева и Риби.”

Не искам да съм пръчковиден магнит

Планетите са на твърде голямо разстояние, за да ни повлияят. Гравитационно погледнато, човекът до вас в метрото ви оказва много по-голямо влияние от Юпитер. Просто Юпитер е по-далеч. Същото важи и за магнитното поле. „Сравняват хората с пръчковидни магнити заради хемоглобина в кръвта, който съдържа железни йони. Аз не искам да гледат на мен като на пръчковиден магнит”, има си позиция Никола. И не си губете времето да се опитвате да изсмуквате кръвта си с голям магнит - не става.

Учителят обяснява и какво е това чудо „ретрограден Меркурий”: „Това е изцяло оптично явление, той не е тръгнал да се връща в своята орбита, както се пише. Ако се разминавате с кола на пътя, и на вас ще и се струва, че другата кола се връща назад. Така, когато една планета е ретроградна, ние я виждаме така, все едно Земята я е изпреварила.”

Разбира се, Никола не отрича съществуването на неща, които остават извън възприятията ни.

„Все пак въведохме и термина „тъмна енергия”. И да, за момента няма научно обоснован метод за предсказване на бъдещото, но има и записани случаи, когато хора го предсказват много точно. Със сигурност знам обаче че то не се определя от планетите”, убеден е преподавателят. Докато чакаме следващия му урок в бара, може да посетим събитията му в рамките на шестия Софийски фестивал на науката в началото на май. И да четем хороскопа си с бирата вместо с кафето...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица