Коледна вечеря в приюта за бездомни в София

Около половината от настанените не са от София

Някои от скитниците намират работа да помагат на други като тях

Бездомните в приюта в столичния квартал “Захарна фабрика” ще посрещнат празниците с коледна и новогодишна вечеря. В кризисния център вече има и украсена елха. Трапезата е осигурена от дарители, съобщи пред “Труд” директорът на приюта Петър Джуренов. По думите му Столичната община, която стопанисва центъра, дава за него на година по 150 хил. лв. Парите стигат за легло, лекар, парно и принадлежности. Общината осигурява супа и хляб за бездомните, персонал, който да им помага, поддръжка и ремонт на сградата. Допълнителните храна и дрехи обаче са от дарители.

Средно 160 души нощуват на вечер в центъра, като в нощта срещу четвъртък там е имало 180 души. Капацитетът на приюта е 170 човека. В единия му филиал се настаняват 80, а в другия - 90 души. При нужда центърът има възможност да приеме и повече хора, защото разполага с допълнителни походни легла, които се разпъват. Приютът отваря всяка вечер в 18:00 ч., а напускането става до 10:00 ч. на другия ден.

По данни на Агенцията за социално подпомагане регистрираните бездомници в страната са близо 1100. В действителност обаче те са много повече. В страната има 13 центъра за временно настаняване с общ капацитет от 625 места и 6 приюта за бездомни хора с общо 130 места. Няма ограничение за броя на дните, през които нуждаещите се могат да се възползват от настаняване в центровете, в периода от 1 декември до 31 март.

В София освен приюта в “Захарна фабрика”, в който бездомни се настаняват за една вечер, има и още три, в които престоят е около 3 месеца. Те са в районите “Люлин”, “Илинден” и “Захарна фабрика”.

В кризисния център в “Захарна фабрика”, в който постъпват хора за по един ден, социални работници им търсят работа. Някои от бездомните започват да се грижат за други бездомни в центъра. Те стават социални асистенти там, обясни шефът на Дирекция „Социални дейности към Столичната община” Мина Владимирова. “Има млади хора, които идват от провинцията и имат работа, но нямат квартира. Те са най-добрия контингент за нас, защото са чисти и културни”, каза Джуренов. Той допълни, че някои от посетителите са свикнали с живота на улицата и не търсят реализация. В центъра няма психолог по щат, но има подготвени за това социални работници. Освен че много млади хора посещават приюта, тази година броят на жените се е увеличил три пъти. От 10-12 на вечер, сега в дома пристигат около 30.

Около половината от настанените в кризисния център не са от София. По данни от последните години около 85% имат семейство, но те са изоставени или жилището им е отнето. Има случаи, в които социалните работници в дома връщат хората в родните им места в провинцията. Там те могат да получават социални помощи и да се върнат при близките си.

Доброволци на БЧК информират бездомните в София къде могат да получат подкрепа през зимните месеци. Сигнали за бедстващи на улицата се приемат на телефон 112 и в местните социални служби.

 

Отказват подслон въпреки студа

Над 100 души избират да живеят на улицата

Осигуряват храна 3 пъти дневно, топла вода и парно

“Приютът на улица “Радко Димитриев” в град Пловдив продължава да приема бездомници, осигурявайки им парно, топла вода, телевизор, собствен санитарен възел и храна три пъти дневно”, съобщи шефът на дирекция “Социална политика” в Община Пловдив Веселина Ботева.

През зимните дни капацитетът на дома е 35 души, на които се осигурява подслон до края на месец март. Приютът разполага с 24-часова охрана и в него не се допускат нуждаещи се в пияно състояние или с агресивно поведение.

В момента има близо 10 свободни места. Въпреки минусовите температури на месец декември над 100 души категорично отказват да бъдат приети и избират да водят скитнически начин на живот на територията на града под тепетата.

“Общината и нейни фирми спонсори са осигурили достатъчно средства за подслон на бездомниците, за да не им липсва нищо”, допълни Ботева. Тя е категорична, че елха, Дядо Коледа и Снежанка в приюта за бездомници и в Центъра за временно настаняване, които са под един покрив, за Рождество Христово няма да има. “Социалните теми не бива да се преекспонират, защото хората са много чувствителни. И в Пловдив, и в цяла България има много деца в бедни семейства, които вероятно няма да получат подаръци за Коледа и няма да имат елха вкъщи”, коментира Веселина Ботева.

 

Творческа занималня в Бургас

Полиция прибрала всички спящи по пейките

Приютът за бездомници в Бургас е пълен, буквално се пука по шевовете. Това съобщи за “Труд” директорката на социалното заведение Димитринка Колева.

Още през октомври полицията направила мощна акция и обрала всички бездомни, спящи по пейките в градинката до гарата и под надлеза “Владимир Павлов”.

Хората без покрив над главата си до един били прибрани в приюта в квартал “Комлука”. Там им е осигурена храна, но и занимания. В дома има специална стая, в която те майсторят сувенири и коледни картички. Вече имат и елха и са се подготвили за среща с кмета на Бургас Димитър Николов. Сач от глина и картина - вълчица, която вие срещу луната пък е нарисувал художник, който също е попаднал в приюта. В Бургас го довела любовта, иначе той си е родом от София. Влюбил се в бургазлийка, но останал без работа и стигнал до тук.

Градоначалникът ще им раздаде подаръци, които е осигурило кметството и ще изслуша традиционно разказите за съдбите на повечето от настанените в приюта.

Капацитетът на дома е 30 души, но леглата са на два етажа, така че винаги може да поеме още хора. Освен топла храна и парно, им осигуряват медицински грижи. Престоят в приюта не може да трае повече от три месеца.

 

В Горна Оряховица

Евангелска църква приютява хората без покрив

02-10-curkvaВелико Търново все още не разполага с Център за бездомници, които в момента преживяват студените зимни месеци благодарение на състрадателни хора и институции. Социалните служби в старата столица водят регистър на безпризорните хора.

"Когато някой от тях се окаже в бедствено положение, му се издава лична карта и се насочва за настаняване в приютите към евангелската църква в Горна Оряховица или във великотърновското село Леденик при благодетеля Христо Атанасов, който дава подслон на изпаднали в нищета млади и възрастни хора", обясниха от общинската администрация в старата столица.

Много често премръзнали в лютата зима бездомници попадат в отделенията на болниците в Горна Оряховица и Велико Търново, където получават медицински грижи, храна и дори дрехи от персонала.

Има и случаи, когато прибират несретници и в социалните домове в общината, но предстоят им там е за броени дни.

 

Във Варна

Почти половината места в общинския център са свободни

02-10-160 бездомници ще посрещнат Коледа на топло в общинския център за настаняване, който дели една сграда със Социален учебно-професионален център "Анастасия Д-р Железкова". В сградата са заделени общо 100 места за хора без подслон, но ако желаещите са повече, се слагат допълнителни легла и никой не получава отказ, уточниха от приюта.

Част от обитателите му получават и топъл обяд в делничните дни. Според правилника всеки настанен има право на безплатен престой до 3 месеца. Елха за обитателите на приюта няма, но те са благодарни, че са на топло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България