Кольо Цачев от Хитрино отиде в старчески дом

Николай Цачев от шуменското село Хитрино, за когото , като последния без покрив, който очаква настаняване в социално заведение, от вторник е настанен в Дома за стари хора в Шумен. Преди това за седмица той беше при подходящи условия в Кризисния център в града.

Настаняването му в старческия дом е станало възможно благодарение на дирекциите „Социално подпомагане“ в Шумен и в община Венец, съобщават за медиите оттам и обясняват процедурата. На 20 ноември с помощта на социалните работници Кольо, както го знаят всички, подал заявление в Дирекция „Социално подпомагане“ - Венец за ползване на услугите на Дома за стари хора в Шумен. Желанието му за настаняване е заради претърпяна операция на става, затруднено самообслужване и влошаване на здравословното му състояние. Документите му са били обработени и насочени със заявка за приоритетно настаняване.

Както "Труд" писа, колоритният хитринчанин обитаваше фургон след като къщата му, в която живееше сам, бе разрушена от взрива на 10 декември. Комисия прецени, че няма как да се възстанови. Тя се гради от основи със средствата /5 млн.лв./, отпуснати от държавата за покриване на социални нужди на пострадалите в Хитрино. Ще бъде готова идната година.

Сега Цачев е подпомаган с целева помощ за отопление, съобщават социалните. Бил е подпомаган и с месечни помощи по реда на чл.9 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, както и с еднократна помощ в размер на 325 лв., отпусната след инцидента в Хитрино. Освен това Обществения съвет осребри и операцията му за смяна на ставата в размер над 3 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони