Корнелия Нинова в Словакия: Да се обединим и да се опитаме да постигнем в Съвета на ЕС блокираща квота за пакета за мобилност

Искам да предложа на вашето внимание още два въпроса, които засягат както общото ни европейско бъдеще, така и националните интереси на всяка една от нашите държави. Става дума за пакета за мобилност на президента Макрон и Истанбулската конвенция. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в Словашкия парламент, където участва в среща на лидери на партии от държавите от Вишеградската четворка, по покана на Роберт Фицо-лидер на СМЕР-Социална демокрация, управляващата партия в Словакия, съобщиха от партията.

Пакетът за мобилност защитава големите и засяга най-много малките. Българското правителство предпочита да се моли на големите за снизхождение. Не вярвам това да се случи. Г-н Вебер обеща в България всички депутати от ЕНП да ни подкрепят,после те гласуваха срещу нас в комисиите на парламента. Предлагаме ви друг подход- да се обединим и да се опитаме да постигнем в Съвета на ЕС блокираща квота. Ако пакетът бъде приет в този вид, в българския транспортен сектор ще бъдат засегнати 10 000 фирми и 120 000 българи ще пострадат. С този пакет се нарушава основен принцип, върху който е създаден Европейският съюз- за свободно движение на хора и стоки. Защо допускаме сами да разрушим ценностите, върху които стъпихме в началото, коментира Нинова.

Що се отнася до Истанбулската конвенция, нашите държави-Унгария,Чехия,Словакия и България не са я ратифицирали. Полша го е направила с резерви, но те не са признати. Българското правителство настояваше да я ратифицираме. Ние се възпротивихме. Над 70% от българското общество не желае конвенцията. Българската православна църква, католическото и мюсюлманското вероизповедание- също. Сега чакаме решение на Конституционния съд. Надявам се да обявят текстовете, касаещи социалния пол, за противоконституционни. Искам да ви уверя, че осъждаме всяко насилие над жени и деца. Дори внесохме закони в парламента специално за това. Те бяха приети. Каквото трябва, сме го направили. Уважаваме всички различни. Нашата Конституция им гарантира правата, но не можем да приемем трети пол. Това противоречи на християнските, семейните, традиционните български ценности. През юли очакваме делегация от нашето политическо семейство ПЕС. Те смятат, че правим голяма грешка като не подкрепяме конвенцията. Знам, че и господин Фицо имаше същите проблеми, но аз се надявам, че в нашето семейство различното мнение се зачита и уважава и че не може конвенция против насилието да бъде приета насила-не само от една партия, но и от мнозинството от българския народ, заяви Корнелия Нинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България