Крава се разходи в Сърбия, властите у нас поискаха евтаназия

Напуснала пределите на ЕС нелегално

Крава-беглец от България в Сърбия е заплашена с убийство. Животното може да бъде евтаназирано, защото е напуснало пределите на Европейския съюз нелегално, а след това се е върнало при стопанина си.

Кравата беглец се казва Пенка. Минала без виза в Сърбия. Вървяла 40 км и се върнала в България след 14 дни, съобщи БТВ.

За едни Пенка е беглец. Според собственика й Иван Харалампиев тя е турист: „Тази крава ходи на разходка, на туризъм до съседна Сърбия. Свободна си отиде в Сърбия, на връщане от Сърбия я изкарват, че е дезертьорка”.

Преди две седмици кравата напуска стадото. Собственикът и я търси безуспешно. Преди дни получава сигнал, че е в Сърбия и отива да си я прибере. У нас обаче разбира, че животното подлежи на евтаназия.

„Тази крава минава, дебело подчертавам, през Олтоманци, през границата, през бариерата, през митничари, през полицаи, които не я отразяват никъде в нито един документ. Тя е туристка. Всеки турист ли, който ходи, требва да бъде убит? И е бременна плюс това, в 6-ти месец е бременна и не може да я убият и да не видим рожбата и всичко”, възмущава се стопанинът.

Вече на родна земя, Иван получил уведомление от инспектори по храните, че по закон животното подлежи на приспиване. Твърди, че кравата е много притеснена и даже е плакала.

От Агенцията по храните на този етап се въздържат от коментар по казуса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България