Кралят на флейтата открива фестивал в Стария град в Пловдив

Кралят на флейтата и солист на Берлинската филхармония Еманюел Паю ще открие осмото издание на фестивала "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив с концерт на 10 май в Градския дом на културата "Борис Христов". На виртуозния белгиец ще партнират италианският флейтист Марио Кароли и елитният камерен ансамбъл "Софийски солисти" с диригент проф. Пламен Джуров.

Еманюел Паю

Твърдото решение да свири на флейта Еманюел Паю взема на... 4-годишна възраст, когато за първи път чува звука на този музикален инструмент. Синът на съседите му свири концерта за флейта в сол мажор от Волфганг Амадеус Моцарт и малкото белгийче заявява на родителите си, че иска да стане флейтист и да свири точно тази музика! На 15 години Паю печели първа награда в националния конкурс и изпълнява мечтаното произведение като солист на Белгийския национален оркестър. Днес той е признат за най-добрия изпълнител в света именно на този концерт и с право считан за един от най-великите флейтисти на нашето време.

На 22-годишна възраст Еманюел Паю става най-младия оркестрант в Берлинска филхармония. Солата му са еталон за подражание и недостижим връх в оркестровото майсторство. Паю, който изнася 160 концерта годишно, има извънредно широко амплоа - дебютира в джаз музиката, вдъхновен от Джаки Терасон (Jacky Terrasson. През 1996 г. подписва ексклузивен договор с "EMI Classics" като първия и единствен флейтист в света, получил солистичен контракт с топзвукозаписна фирма. "EMI Classics" издава над 25 диска с негови изпълнения, всеки от които е съпроводен с награди и блестящи отзиви.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони