Критиката на Борисов към Берлин е груба, но оправдана

Българският премиер Бойко Борисов критикувал Меркел и с право, коментира авторитетното немско издание Die Welt.

Министър-председателят на България Бойко Борисов не спести похвалите и възхищението си от германския канцлер Ангела Меркел, но също така се оказа и практичен човек, готов за сериозно обсъждане, пише изданието, коментирайки позицията на премиера, изразена при посещението му в Берлин в събота.

Die Welt формулира много ясно ролята на страната ни в момента при опазването на външната граница на Европейския съюз.

"Българите пазят Европа със стена и по този начин спасяват държавите от Шенген. Но те не искат да бъдат изоставяни. Критиката към Берлин е груба, но оправдана", и допълва, "Държавите-членки на ЕС трябва да са в състояние да действат по-бързо. Ние всички имаме разузнавателни служби и те ни предупредиха за това, което идва към нас, точно както сега ни предупреждават за онова, което се случва в Северна Африка например".

Die Wlet поставя и проблемът с разрешаването на бежанската криза на политическа основа като директно посочва, че "проблемът с бежанците има и вътрешни измерения, които отразяват лидерската криза между правителствата в Европейския съюз".

Германското издание развива тезата си като напомня за вечната дилема на Берлин - дали да продължи да играе водеща роля в Европейския съюз, или при настоящата ситуация, след Брекзита, да се оттегли елегантно.

"Различните интереси, качества и поведенчески модели на отделните държави в блока може да разкъсат ЕС. Не всички оценяват и се учат от Берлин, и не всички са съгласни, че хегемонията му трябва да продължи", смята Die Welt.

В основата на запазването на стабилността в Евросъюз германското издание поставя без всякакви съмнения мигрантската криза и различните подходи за нейното разрешаване.

"Проблемът е, че Брекзитът може да се окаже заразен: национализъм, отбранителна идентичност и гняв може да изригнат от вътрешността на обществата, ако бежанската криза нагнетява все повече и повече точката на пречупване на търпението, докато от Берлин продължава да звучи енигматичното "Можем да го направим". Лидерите на страните от източната част от картата на Европа продължават да слушат за германската култура на посрещане и очакват най-лошото. Човек може само да се надява, че съветниците на канцлера Меркел са разбрали посланието им и няма да дръзнат да украсят тяхната драма, за да запазят съществуващата добра атмосфера.", посочва вестникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа