Културният деятел Петко Николов е новия Почетен гражданин на Горна Оряховица

Хореографът, художествен ръководител, културен деятел Петко Николов е новият Почетен гражданин на Горна Оряховица. В професионалния си път Николов е работил с над 1000 деца. И в момента, въпреки че е на 80 г., Николов е художествен ръководител и хореограф на детския танцов състав за изворни хора от Горнооряховския край при читалище „Пробуда 1904” в кв. Калтинец.

Повече от половин век Петко Николов посвещава на българския фолклор вярвайки, че пламъкът на българщината не ще загасне. Номинацията му бе гласувана на днешната сесия на Общинския съвет в Горна Оряховица.

Съветниците определиха и носителите на Годишните награди на Община Горна Оряховица. За принос в сферата на икономиката отличие получават основните акционери и инвеститори в „Захарни заводи” АД инж. Георги Узунов и инж. Руси Данев. За отдаденото на културата наградата се присъжда на Ивелин Михайлов – застрахователят, сформирал екип от художници и историци, заедно с които възстановява българската история, и Калинка Генова – художествен ръководител на Балет „Калина”.

За принос към образованието и науката общинските съветници гласуваха награди да бъдат връчени на директора на ДГ „Първи юни” Мариана Димитрова и на Петя Иванова – зам.-директор на СУ „Георги Измирлиев”. За работата си в сферата на социалните дейности общинска награда бе присъдена на Силвия Маркова – управител на Домашния социален патронаж в Горна Оряховица, а за даденото на здравеопазването – на кардиолога д-р Мариана Димитрова.

За принос в сферата на спорта Годишна награда на Общината получават Йордан Димитров – ключова фигура за възраждането на проекта ХК „Локомотив” и настоящ треньор на хандбалния клуб, и Росица Генчева – методист на групата за здраве и дълголетие към СКВС „Локомотив 2004”.

Званията си отличените ще получат на тържествена сесия на Общинския съвет, която ще се проведе на Празника на града 29 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони