Към фалит върви общинското здравеопазване

15 болници са застрашени, обмислят се протести и блокиране на пътища

Общинските болници в страна са все по-близо до смъртта в резултат от целенасочена политика за ликвидирането им от десетилетия. Причината – пренасочване на средства към други лечебници. Това заявиха представители на Българската стопанска камара, Националното сдружение на общинските болници и Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) по време на съвместен брифинг във вторник. Настояваме за разговори и срещи с президента и евродепутати, възможни са протести и блокиране на пътни артерии, заяви д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението. Дълговете на общинските лечебници надхвърлят 100 млн. лв. към края на септември, 2017 г., като 15 от болниците ще фалират още през настоящата година, ако не се вземат спешни мерки.

Проблемите започнаха през 2010 г., а краят на общинското здравеопазване е все по-близо, заяви д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ.

Състоянието на здравеопазването е в основата  на демографския апокалипсис, който ни очаква категоричен беше д-р Тотев. Според него картината ще се влошава все повече, тъй като около 83% от приходите на общинските болници в сдружението отиват за заплати, а в 12 болници те не стигат дори за това.

Фалирането на общинското здравеопазване ще доведе до обезлюяването на цели райони и задълбочаваща демографска криза, посочи д-р Радко Велков от сдружението.

 

Нови правила за управление

Оздравителен план има за детската кардиология

Единствената в България Клиника по детска кардиология на Националната кардиологична болница няма да затваря врати. Това обеща зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

„Категорично, това е уникална клиника, която работи изключително добре и ние заставаме зад нея и зад това, че трябва да бъде подкрепен бъдещият потенциал на тази клиника”, посочи тя в телевизионно интервю. По думите й проблемът е в начина на управление и преразпределение на ресурсите в клиниката. Налице е неоптимално използване на наличния потенциал от човешкия ресурс и леглови фонд между отделните клиники, а не толкова неправилно разпределение на средствата по клинични пътеки. Начева обясни, че е необходима цялостна промяна в начина на управление на болницата.

Тази седмица предстои среща на представители на здравното ведомство с директора на лечебното заведение, на която ще бъде представен оздравителен план, изготвен от екипа на министерството. Освен това се създават единни правила за управление на финансовите ресурси и насоки за формиране на възнагражденията в държавните лечебни заведения.

В детската кардиология използваемостта на леглата е над 63 %, което показва, че това звено е добре работещо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве