Лекарки говориха за значението на донорството пред горнооряховски гимназисти

Д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова от Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” бяха лектори в часът на класа на гимназистите от горнооряховското училище “ Георги Измирлиев”. По време на срещата учениците и лекарите, говориха за значението и ползите от донорството.

Рано сутринта, актовата зала на училището беше препълнена от ученици, които с интерес слушаха, колко е важно да бъдем информирани, за да може, ако изпаднем в ситуация, в която трябва да вземем решение, дали да дарим органите на свой близък, да можем да направим съзнателен и информиран избор. В часът на класа, д-р Маринова и д-р Лъчезарова, разясниха на учениците, че състоянието на мозъчна смърт е необратимо и няма как да бъде сбъркано, а един донор може да спаси до 7 човешки живота.

Тъй като в момента у нас, всеки може приживе само да заяви отказа си да бъде донор, но не и съгласието си, лекарите обясниха на тинейджърите колко е важно всеки от нас да говори на тази тема със семейството си, защото според българското законодателство, близките ни вземат решение за органите ни, след смъртта ни.

Срещата с учениците от СУ” Георги Измирлиев” е част от информационната кампания, която д-р Маринова и д-р Лъчезарова водят в подкрепа на донорството в последните няколко години. Благодарение на нея само за последните две години във Великотърновската болница има 11 успешно реализирани донорски ситуации и десетки спасени човешки животи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България