Летни бури давят баловете

Интензивни валежи и градушки се очакват около 24 май

Да не се предприемат походи във високите части на планините

Тежки летни бури, типични за тропиците, ще удавят баловете на абитуриентите тази година. Всеки ден до края на месеца ще вали интензивно, а около 24 май ще паднат и градушки. Това прогнозира пред “Труд” синоптикът Петър Янков.

“Намираме се в един от най-динамичните метеорологични периоди в годината. Валежите и гръмотевичните бури от последните дни ще бъдат чести явления и до края на месеца. Ще се усеща леко захлаждане, а дъждовете ще бъдат с летен характер”, обясни Янков.

По думите му това важи и за днес, когато температурите ще се понижат между 21-26 градуса. “През съботния ден се очакват краткотрайни валежи в цялата страна. В неделя дъждът ще отслабне, времето малко ще се стабилизира. След което в понеделник започва отново валежният период”, каза още той.

Според климатолози до края на месеца не е изключено да се образуват бури, подобни на тази в Плевен от 15 май, при която в центъра на облака е имало ледено ядро с диаметър около 5 километра. Те не могат да се предвидят, развиват се и набират сила за минути, а градушката пада с такава скорост, че топчетата лед не могат да се разделят и достигат земята под формата на късове с размери на кокоше яйце.

Специално за уикенда синоптиците предупреждават да не се предприемат походи по високите части на планините. “На туристите препоръчвам да се насочат към ниските части, под 1200 метра. Също така да избягват разходки по стръмните склонове и да вземат всички мерки за предпазване от гръмотевиците”, коментира Янков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето