Лидерите като музи за народа

Любовта на масите плавно прелива в изкуство

Бившият американски президент Джордж У. Буш нарисува 24 портрета на световни лидери.

11-годишното момче показва портрета на Еманюел Макрон по време на посещението му в Нигерия през юли.

Народната любов към лидерите се изразява по най-различни начини. Някои рисуват картини или закачат плакати или значки.

Фенка на премиера Бойко Борисов е ушила гоблен с образа му, а снимката на шедьовъра й масово се споделя във фейсбук. Името на жената засега не е известно, нито какво точно я е подтикнало. Борисов е първият държавник от новото време, който се превръща в муза за творците по градове и паланки. Преди време русенец се прочу с това, че слага образа му на предните капаци на автомобили, неговата физиономия се появяваше също така върху опаковките на вафли, великденски яйца и дори рокерски каски.

Русенецът Спиро Янкулов още през 2012 година изрисува лика на Бойко на капака на опела си. Бившият футболист разказва, че харесва лидера на ГЕРБ още от времето, когато е бил състезател по карате.

Със сложната задача да изрисува премиера се натовари и русенският художник Илиян Илиев, който се занимава с графичен дизайн и рисува с аерограф. “Заедно стигнахме до консенсус как да изглежда Бойко Борисов. Това е една от най-честите му пози - замислен, с кръстосани ръце”, разказа авторът.

И понеже колите днес ги има, утре ги няма, друг заклет фен на Борисов реши да носи образа му завинаги със себе си и го татуира на ръката си.

Тайнствен фен от Кюстендил пък направи гоблен с лика на Корнелия Нинова и го озаглави “Момичето с плодовете”, използвайки творбата на Владимир Димитров-Майстора “Жътварка”. До момента никой не знае истинското име на страстния почитател на желязната лейди от БСП, знае се само, че той се подписва с името Самир Сами и е българин. Взел е името от арабин, който приютил преди време, човекът починал и българинът се прекръстил на него.

Нинова разбрала за новата творба от пресата и била поразена от постоянството на почитателя си. “Не знам какво да кажа, благодаря му”. Самир е категоричен, че Корнелия е неговият идеал за жена, за политик: “Няма такова съчетание”, категоричен е Самир. Той е живял в Германия, където е работил като реставратор и в момента е такъв.

Дори десетилетия след падането му от власт ликът на Тодор Живков все още се появява къде ли не. Както “Труд” писа през май ликът на комунистическия водач беше възстановен в монумента на Бузлуджа. Неизвестен уличен артист нарисува образа му със спрей заедно с този на Маркс и Енгелс. Някога ликът на Живков е бил от мозайка, но е разрушен.

Народната любов, преливаща в изкуство, не е чужда и на Запад. Емблематичен портрет на Тръмп се появи още през 2016 година. Тогава жена, известна като Дейвисън в YouTube, го нарисува, използвайки за четка гърдите си.

“Миналата година нарисувах Кание Уест с гърдите си и исках да нарисувам още някого, който е също толкова скандален през тази”, казва в началото на видеото си Дейвисън. Влогърката едновременно рисува Тръмп и повдига въпроса колко голяма грешка биха направили американските гласоподаватели, ако изберат бизнесмена за президент. Не че я послушаха. Освен това, Дейвисън обещава, че ще дари 50% от печалбата си от тази картина на инициатива, бореща се срещу рака на гърдата, по избор на самия Тръмп. Изненадващо или не, картината беше продадена за едва 129 долара.

Понякога изкуството на обикновените хора успява да впечатли важните клечки, които те рисуват. Такъв е случая с 11-годишното момченце от Нигерия Карем Уарис Оламилекан, което трогна френския президент Еманюел Макрон, с портрета, който му нарисува. Шедьовърът бе създаден за два часа по време на посещението на Макрон в Нигерия през юли. Президентът остана толкова впечатлен, че дори сподели творбата на детето в Туитър като написа: Много въздействащо. Поздравления за това младо момче.

През тази седмица интернет магазинът на Елисейския дворец, който предлага чаши, тениски и други сувенири с лика на френския президент отчете, че само за три дни е продал стоки за над 350 000 евро. Властите настояват поне половината сувенири да струват по-малко от 15 евро и съобщиха, че планират да разширят обхвата. От 2019 г. продуктите ще бъдат разработени с лиценз от френски марки и ще бъдат достъпни по-широко чрез тяхната мрежа от магазини, продавачи и техния външен износ.

Преди няколко години пък един от световните лидери се увлече по идеята да рисува свои “колеги”. Американският президент Джордж У. Буш (2001-2009), който се отдаде на рисуването, след като напусна Белия дом, представи изложба с нарисувани от него 24 портрета на световни лидери. Сред образите са Ангела Меркел, Никола Саркози, Далай Лама, Тони Блеър и Владимир Путин.

 

Деца рисуват Путин

Това са може би бъдещи звезди на рускатa живопис

В края на декември 2017 информационната агенция “Милосърдие” обяви всеруски конкурс “Деца рисуват Путин.”

Участието е платено - 400 рубли, но за редовните участници в проекта има отстъпки. “Ще излъчим петима победители”, обявиха организаторите.

Неколкостотин творби бяха изпратени за конкурса от художници на възраст от 5 до 17 години. Подобни конкурси не са изключителен руски патент. Традицията на портрети на държавните глави отдавна има в САЩ. Всяко година там се прави изложба, посветена на президентските портрети, които се актуализират, след като следващият президент напусне поста си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл