Лирични скандали за наградата "Иван Пейчев"

Печели я Петър Чухов, има несъгласни

Жури прегласува в сряда кой да бъде носител на Националната награда за лирика "Иван Пейчев" и призът отново беше спечелен от Петър Чухов със стихосбирката му Аddicted. Гласовете на деветчленната комисия бяха 5:4 гласа за Чухов. Той ще получи призът на името на автора на незабравимата "Адаптация".

Наградата трябваше да бъде връчена още в средата на декември в родния на твореца Шумен, но както "Труд" писа, в последния момент преди церемонията от Съюза на българските писатели заявили, че не са имали достатъчно представителство в журито и се налага прегласуване. Така определянето на носителя и връчването на приза се отложиха.

За гласуването в сряда от Съюза са присъствали неговият председател Боян Ангелов, Панко Анчев, Иван Гранитски, Симеон Янев. От страна на община Шумен членове са Десислава Златева, както и творците Антонин Горчев, Пламен Шуликов, Добрин Добрев, Иван Карадочев.

На брифинг след вота се изясни, че четиримата от Съюза застават зад творчеството на Валентина Радинска.

Председателят на Съюза Ангелов обясни вота беше категоричен, че: "При наличието на 105 книги и 80 автори може би Чухов е на 70-то място. Оценяваме качеството на стихосбирката и морала на автора. Лицето Петър Чухов не е човекът, който заслужава наградата „Иван Пейчев" и затова се оттегляме. Причината е, че Иван Пейчев е бил добър приятел с Вапцаров, а Чухов в едно свое стихотворение се гаври с паметта на Вапцаров. Лично това ме накара аз да не гласувам за него".

Предстоят промени в статута на наградата „Иван Пейчев“ и община Шумен ще направи всичко възможно да не се случват подобни прецеденти. Тепърва ще стане ясна датата на връчването. Призът "Иван Пейчев" е учреден през 2004 г. от община Шумен и Съюза на българските писатели, връчва се през година около 16 декември, рожден ден на автора на "Адаптация", завинаги влюбен в морето. Наградата е 1 500 евро и плакет „Ангелско перо“, изработен от шуменския скулптор Валерий Желязков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България