Лютви Местан: Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация

Снимка: Архив

Лютви Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв. Това заяви лидерът на ДОСТ  по БТВ и посочи, че концепцията за етнонацията е философията на Възродителния процес. Той подчерта, че твърдо е против сепаратизма.

"Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", каза Местан по повод идеята си за признаване на турско малцинство в България.

На въпрос с какво самосъзнание е, гостът отговори: „Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа. В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание естествено е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Те са разноредови понятия. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса“.

Той посочи и че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго гражданство освен българското.

На въпрос кой е нарушил правата му, за да иска признаването на отделно малцинство, след като, както сам посочи, свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан отговори: „Забравяте, че плащам глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти“.

Гостът посочи още и че неговите деца, „като етнически турци нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа. В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика