Мадуро опитал износ на пари през България (обзор)

МВнР в София няма данни за финансов трансфер

Режимът на венецуелския президент Николас Мадуро е направил опит да изнесе средства от държавната петролна компания PDVSA през България. Това заяви венецуелският опозиционен депутат Карлос Папарони, цитиран от руската агенция “Нюз”.

“Петроелос де Венесуела иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България”, обяви в туитър Папарони. И увери, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.

От МВнР в София коментираха, че нямат постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер, съобщи БНР.

Обвиненията на Папарони дойдоха на фона на съобщение на Ройтерс, че PDVSA е започнала да депозира част от приходите си в наскоро открита сметка в руската “Газпромбанк” и е поискала от клиентите си да превеждат средства там.

До тази стъпка се стигнало след новите санкции на САЩ, наложени на 28 януари, блокиращи парите от износа на венецуелски петрол.

В изявление “Газпромбанк” посочи, че PDVSA има сметка в банката от няколко години, но не е откривала нови.

Междувременно самообявилият се за и.д. президент на Венецуела Хуан Гуайдо се зарече да отвори маршрути за US хуманитарните помощи, които властта в Каракас не допуска в страната (виж графиката).

17_100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят