Макет показва как е изглеждал Перперикон преди почти 20 века

Макет показва как е изглеждал преди повече от 2000 години скалният град Перперикон. Изработката му е дело на археолога проф. Николай Овчаров

режисьорът Съни Сънински и е отнела повече от година и половина.

"Става дума за античния период 2-6 в. от новата ера", уточни проф. Николай Овчаров. Той е дълъг 3 и широк 2 м, при мащаб 1:150. В него са показани крепостните стени, жилищните сгради и дворци, езическите храмове на Дионис, Аполон и Тракийския конник.

Макетът ще бъде изложен в Общината на Кърджали, а смятаме да гостува в нашия и Европейския парламент в Брюксел, разкри ученият.

Друго събитие, на което проф Овчаров присиства в Кърджали, е откриване на изложба за находките от проведените през последните години разкопки по долината на р. Върбица. В нея гвоздеи за сребърните накити на тракийска принцеса отпреди новата ера, чието погребение бе открито от младия археолог Любен Лещаков преди 3 години. Интересен факт е, че трупът на принцесата е бил разчленен преди погребването съобразно изискванията на орфизма.

"Представяме и откритата пак тогава църква край с. Добромирци, за която се смята, че е била последен храм на патриарх Евтимий, след като той е бил заточен в Родопите през 1394 г.", каза археологът.

Разкопките по Върбица се водят благодарение на спонсорирането от златоградския бизнесмен Александър Митушев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл