“Манчестър Юнайтед“ - №1 по дългове в света

Manchester United's English striker Wayne Rooney lifts the trophy as Manchester United players celebrate their victory after the English League Cup final football match between Manchester United and Southampton at Wembley stadium in north London on February 26, 2017. Manchester United won the game 3-2. / AFP PHOTO / Ian KINGTON / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

Манчестър Юнайтед“ е номер едно!

Вече не в ранглистата за най-богати клубове, където беше изместен от „Реал“ и „Барселона“. „Червените дяволи“ са клубът с най-много дългове в света. „Юнайтед“ има 459 милиона евро дългове, отчетени във финансовата 2017/2018 година. Сумата е толкова голяма, въпреки че клубът е успял да отчете 18 процента редуциране на разходите. Липсата на титла във Висшата лига и постоянно участие в Шампионската лига доведе до срива в акциите на „Манчестър Юнайтед“. И все пак оборотът на рекордьора по титли в Англия е 666 милиона евро.

Единственият друг клуб от Висшата лига, който фигурира в класацията за най-големите длъжници в елита на европейския футбол, е „Ливърпул“. Лидерът на Албиона има 225 милиона евро дългове.

Не така стои въпросът с италианските грандове. Без изключение най-именитите отбори от Серия А са в тежко състояние по този параграф. Най-тежко е положението на „Интер“, който с 438 милиона евро дълг е на второ място след „Манчестър Юнайтед“. Четвърти в ранглистата е „Ювентус“, а пети „Милан“, който дори бе наказан през лятото за нарушаване на финансовия феърплей. „Рома“ е десети.

Германската Бундеслига е представена само от един отбор в дължащите Топ 20. На 16-о място е „Шалке“, който има 158 милиона евро дълг.

Двата големи испански клуба „Реал“ и „Барселона“ не фигурират в челото на ранглистата. Но третото място в нея е за „Атлетико“ с 391 милиона евро. Другият тим в нея е „Валенсия“ (12-а позиция).

Турският футбол е във финансов колапс и се нуждае от спешна помощ от държавата. Трите големи истанбулски гранда „Галатасарай“, „Фенербахче“ и „Бешикташ“ имат по над 150 милиона евро дългове. Държавната банка „Зираат“ ще даде кредит на всички нуждаещи се клубове, като общата му стойност ще е около 1,6 милиарда евро. Нейни представители ще влязат в ръководството на клубовете, за да може да се изготви оздравителна програма при възможно най-добри условия за връщане на заемите.

Изненадващо 20-ото място в ранглистата на длъжниците е за „Копенхаген“. Датският клуб дължи 143 милиона евро. През лятото „Копенхаген“ отстрани ЦСКА от плейофа на Лига Европа, но после отпадна в груповата фаза. Това е и единственият клуб в Топ 20 измежду най-добрите 10 първенства на Европа от последните 10 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят