Мая Манолова обяви телефона си в ефир

Не смогвала да вдигне на всички, но прочитала всеки есемес

Мая Манолова продиктува личния си телефонен номер пред БТВ. В случаите, в които не вдигам, пишете есемес, заяви тя.

Ако искате да се свържете с мен, можете да намерите всички телефони на сайта на омбудсмана – ombudsman.bg, във Фейсбук или на личния ми телефон 0887130777, обясни Манолова.

През седмицата националният омбудсман навърши две години на поста.

Една от последните ѝ победи, финализирана преди дни, бяха промените в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), след които длъжниците вече няма да бъдат съдени, без да знаят.

„Вече няма да бъдем съдениq без да знаем, защото се направиха такива промени в призоваването, които да гарантират, че длъжникът ще бъде уведомен, че срещу него се води дело за дълг – каза Манолова пред БТВ. Ако не бъде открит никъде, залепването на съобщение на врата ще бъде възможност да бъде осъден само в случаите, в които лицето отиде да си получи документите по делото. Иначе ще се смята, че не е призован и делото ще се развива по общия ред“, което означава минимум две съдени инстанции.

Ако вземете уведомлението и не възразите, това означава, че признавате, че наистина дължите парите и имате втора възможност да си ги платите без такси и разноски, добави тя.

Омбудсманът посочи, че част от монополните дружества са използвали тези процедура не само за да си вземат дълговете, но и да приберат допълнителни пари.

Втората промяна в ГПК, която е много важна, е, че на длъжника се дава възможност да плати в рамките на процеса, за да не се товари допълнително с такси, отчете тя.

Третата е, че частните съдебни изпълнители (ЧСИ) ще бъдат принудени да действат пропорционално на размера на дълга – „ако дължиш 200 лв., ще ти запорират само 200 лв., не всички банкови сметки, не жилищата, не земеделските земи и пр.“, посочи тя.

На въпрос дали ЧСИ имат право да запорират пари от болнични, Манолова отговори: „Не, както и възнаграждения, суми от детски надбавки, майчински, суми от трудови възнаграждения в размер от минималната работна заплата“.

Според нея промените няма да демотивират хората да си плащат дълговете. „Успяхме да постигнем баланс. Хубавото е, че и самите ЧСИ се включиха в дискусията и се постигна баланс, при който те да имат интерес да събират и малки суми, но от друга страна да не са събрали 10 кожи на длъжнидите“.

Промените влизат в сила незабавно след обнародването в „Държавен вестник“, каза тя и според нея това ще се случи през следващата седмица.

За процедурите, които вече са в ход, Манолова каза, че зависи на каква фаза е съдебното производство, но повечето ще приключат по стария ред. Нищо обаче не пречи на всеки, който мисли, че нещо не е извършено законосъобразно, да се обърне към нея.

Следващата битка на омбудсмана е с банките. „Проблемът с банките е шестата цел, която си бях поставила в този закон и която не беше постигната. В момента те имат свръхправомощия – по една кратка процедура, чрез извлечение от сметки, да се сдобият с изпълнителен лист срещу длъжник, без изобщо да бъде направена никаква проверка на тази претенция. Винаги банката може да сгреши – нарочно или без да иска, или да не отчете някоя вноска. Сега има много малък пробив – гражданинът ще може да спре тази процедура, в случай, че си пази всички вносни бележки, всички документи какво е платил. Ако ги представи и се окаже, че претенцията е по-висока, изпълнението се спира. Но истинското решение на този въпрос е да има предварителна проверка дали претенцията на банката е достатъчно коректна“ и служебна проверка на съда дали в договора с банката няма неравноправни търговски клаузи, например едностранно да повишава лихвения процент.

Тъй като предложенията, които бяха направени в ГПК товареха допълнително длъжника, не ги подкрепих и настоявам за предложения, които реално да решат проблема така, че гражданите да не бъдат натоварени допълнителни такси и банката да няма вратички за измъкване.

България е може би единствената страна в Европа, в която няма защита на т. нар. вечни длъжници. Това, което е важно да се направи и по което аз работя е закон за частния фалит, който да е достатъчно балансиран, достатъчно обмислен, да взема най-доброто от европейските практики, така че наистина в случаите, в които един човек не може да изплати дълг повече от 10 – 15 години, когато е положил всички усилия да си го върне, този дълг да му бъде образно казано отписан.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България