Приключи срещата на протестиращите медицински сестри с премиера и министри

Снимки: МС

Разделиха се с уговорка да започнат срещи от следващата година, за да решават проблемите

Приключи срещата между министър-председателя Бойк Борисов и министри с протестиращи медицински сестри.

Сестрите поискаха 1200 лв. заплата.

"На мен ми е жал да ви гледам да стоите вън на студа. Затова, ако се срещаме, можем повече работа да свършим, която да е полезна и за вас, и за хората, и за целия здравен сектор", каза премиерът.

Борисов извика спешно вътрешния министър Младен Маринов да записва сигналите им за нарушения в болниците. И обеща, ако те се докажат, да има наказания. "Ние искаме да работим, не само пари", каза медицинските сестри. "Не трябва да мислим първо за крадците как да ни измамят. Има кадърни хора", поясни Борисов.

Той уточни как е в САЩ. "Какво беше при президента Обама? Ако паднеш на улицата, си умираш там. Реформата се състоеше в това - ако паднеш, те закарват в болница, за да умреш там", каза Борисов.

По време на срещата стана ясно, че медицинските служители се принуждават да нарушават законите като пишат фалшиви пътеки и дават фалшиви болнични.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", казаха представителите на протестиращите пред Борисов, който от своя страна отправи три въпроса към тях: "Нужни ли са толкова болници за България?"; "Трябва ли да се откриват частни болници?" и "Каква е разликата между общинска и държавна болница?".

"Няма болница, която да работи по правилата на Република България, работи се на няколко трудови договора, на 12 часа, на 16 часа, трябва да има проверка, ама такава, за която не се знае предварително", посочиха медицинските сестри.

Борисов и сестрите се разделиха с уговорка да започнат срещи от следващата година, за да решават проблемите, вместо да се конфронтират.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България