Медицински университет-Варна иска да стане собственик на УМБАЛ "Св. Марина"

Медицинският университет /МУ/ във Варна има готовност да стане едноличен собственик на капитала на най-голямата и модерна болница в Североизточна България - УМБАЛ "Св. Марина", става ясно от съобщение в сайта на МУ.

В него се казва, че темата е била обсъдена на среща на министрите на образованието и здравеопазването с ректорите на висшите медицински училища у нас. Разпоредба в Закона за лечебните заведения дава възможност на университетите да придобиват болници, но до момента желаещи е нямало.

На срещата здравният министър проф. Кирил Ананиев е дал одобрение на проекта. "УМБАЛ "Св. Марина" е лечебното заведение със съществено значение както за удовлетворяване на здравните потребности на пациентите от Североизточния регион на страната, така и за образователния процес и за научното развитие на МУ – Варна.

Важно е също, че "Св. Марина" няма никакви финансови задължения. При наличие на изявено желание от страна на ръководството на медицинския университет и на университетската болница следва да се предприемат действия за реализиране на тази възможност", е заявил Ананиев, цитиран от сайта на МУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България