Мерел Мустафа Лауер: Заради д-р Емилова летя по 10 000 километра

Жената идва от Хонг Конг заради плодолечението

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Програмата в медицинския център на д-р Емилова променя качеството на живот, споделя убедеността си Мерел, дни преди да отлети обратно за Хонг Конг след трето посещение при лекарката. Русенката е в Хонг Конг от 4 години, преди това е живяла в Германия, откъдето е съпругът й, управляващ автомобилна фирма.

За д-р Емилова научила от приятелка на майка си, лекувала се с успех от тежки заболявания. Мерел решила да мине на плодове, чай и мед за пречистване и общо укрепване. Веднага я грабнала атмосферата на приятелство и споделяне сред многобройните пациенти от цял свят. Аурата на тези хора е позитивна и няма как да не се заредиш от общата енергия, казва Мерел.

Първите 20 дни гладуване жената направила през ранната пролет на 2017 г. Като IT специалист била обичайно обездвижена и под сериозен стрес. Получила болки във врата, упорито главоболие, косопад, от години имала завишени нива на лошия холестерол и др. Опитвала да се храни здравословно и 3 години преди да пристигне в медицинския център, спряла месото.

Но консумирала много мляко, тестени продукти, газирани напитки. От лекциите на д-р Емилова и кулинарното училище започнала да разбира как да се храни балансирано и как да подбира полезните продукти. До следващото си идване в България (след 11 месеца) променила основно навиците и всекидневната си програма. Започнала да пробягва големи разстояния всяка вечер, убедена, че не бива да си лягаме със стреса от деня. Пренесем ли го в съня, идват кошмари и се будим уморени и кисели. Работим неефективно и трупаме недоволство от себе си.

Сега Мерел се радва на спокоен и пълноценен сън, наспива се бързо и сутрин е заредена за натоварения си ден. Разбрала е, че повишаването на уменията и трупането на нови знания е неизменна част от усещането за добро здраве. Заела се е да учи испански и той ще е петият й език - с английски, немски, български и турски. В промените има изключителна подкрепа от 16-годишната си дъщеря. Момичето живо се интересува от здравословното хранене и програмата на д-р Емилова, и вече е по-стриктна и от мен, отбелязва Мерел. Насърчава я и съпругът й, впечатлен от положителните промени. Спестява на жена си отделното готвене за него и въпреки че не е отхвърлил животинските продукти, приема веганската кухня с интерес.

Мерел е стриктен веган от февруари 2018 г. и определя новия период като най-полезен за духа и тялото си. Винаги откликва на интереса на колеги и познати, заинтригувани как е постигнала промяната. Споделеното може да спаси някого от тежка болест, казва жената. Или да му даде посока за нов път към така бягащата ни във всекидневието хармония.

С първото 20-дневно гладуване и 10 дни захранване при Мерел спират главоболието и болките във врата, нивата на лошия холестерол започват да намаляват, изчезват и други, споделени с д-р Емилова оплаквания. Още хиляди километри са прелетени за втора програма в медицинския център през пролетта на отиващата си 2018 година. Мерел се чувства точно на мястото си и с голямо желание прави повечето от организираните двигателни активности. Щастлива е, че заради д-р Емилова е научила българските хора и твърди, че те са най-добрата гимнастика.

В Хонг Конг народните танци определено й липсват и ги замества с бягането на дълги разстояния. С въображение и упорство е открила начини да пригоди и домашната кухня към наученото при лекарката. Казва, че в бита си китайците се хранят здравословно и има какво да вземе от техния стил. Мерел консумира много плодове и зеленчуци. Избягва солта и я замества с прясно изцеден лимонов сок. Допада й щадящата технология в тамошната местна кухня- зеленчуците да се консумират леко бланширани. Сред любимите ястия е пак-чой.

Зеленолистното е по-нежно на вкус от познатото китайско зеле, има много витамини и минерали и малко калории. Може да се яде сурово със соев сос или бланширано. Интересна на вкус е и горчивата краставица. Най-често в менюто на семейството присъстват нахут, бобови култури, ориз, картофи. Имат и изпитана рецепта за хумус - нахутът се изкисва за една нощ, вари се 20-30 минути, пасира се с прибавени малко тахан, зехтин и чесън, кимион, щипка хималайска сол, пресен босилек и сушени домати или чушки.

Понякога в събота и неделя Мерел остава на плодове и чай, но повече държи на постоянната система в здравословното хранене. Д-р Емилова ни показва пътя, без да се щади, но ние сами възпитаваме волята си, споделя жената. Не е изпитала трудности да следва програмата и от нищо не се е изкушавала. Нейни близки се шегували, че прелита цели 10 000 км, без да изяде една вафла или някое от предишните тукашни популярни сладости.

Откакто прилага програмата, Мерел е свалила 5 кг и при ръст 159 см тежи 55 кг. Впечатлява със спортна фигура и заразяваща усмивка. Научила е как да се грижи за себе си и хората, които обича, и планира да продължи идванията в България за обогатяване на знанията от “университета” на д-р Емилова.

Щолен

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

300 г пълнозърнесто брашно сипваме в дълбока купа. Наливаме 150 мл топло соево мляко, поръсваме щипка морска или хималайска сол и разбъркваме до получаване на тесто.

Оставяме го да почине 30 минути. Добавяме 150 г квас и омесваме добре. Приготвяме смес от нарязани на ситно 150 г предварително почистени от тънката ципа и костилката фурми, 50 г сухи кайсии, настъргана на ситно кора от 1 лимон и от 1 портокал, 30 г меки стафиди, 30 г предварително накиснати в студена вода и обелени бадеми, нарязани тънко на дължина, 1 суп. лъж. кокосово масло и ванилията от половин шушулка. Сместа добавяме постепенно към тестото, като месим непрекъснато. Отнема около 30 минути. Оставяме тестото да почине на топло за около час. След това го разделяме на две части и всяка поставяме в кексова форма върху хартия за печене. Покриваме със стреч фолио и оставяме за още 1 час.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве