Меркел се среща с Шулц в нов опит за съставяне на правителство в Германия

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще се срещне днес с лидера на лявоцентристката Социалдемократическа партия Мартин Шулц, за да намерят решение на безизходицата около формирането на ново правителство. Срещата е по инициатива на президента Франк-Валтер Щайнмайер, след като досегашните преговори за формиране на правителство между консервативния блок на Меркел и две по-малки партии се провалиха.

Шулц, Меркел и нейният баварски партньор Хорст Зеехофер се съгласиха да се срещнат в президентския дворец, за да обсъдят възможностите за формиране на т.нар. широка коалиция, като онази, която съставяше предишното правителство. След продължилите над два часа разговори, те напуснаха двореца, без да дават изявления.

Първоначално Шулц отказа да обмисли още една широка коалиция с Меркел след катастрофалния резултат за Социалдемократите на парламентарните избори, провели са на 24 септември, като заяви, че партията ще остане в опозиция. Той обаче промени решението си след натиск от страна на Щайнмайер и заяви, че партията му вече е отворена към започване на предварителни разговори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа