Мерки срещу чумата спрени от „еколозите“

Тома Белев

През 2017 г. групата на Тома Белев осуетила промени в Закона за лова, бившият земеделски министър Порожанов също носи вина

Предварителните мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете са спрени още през 2017 г. с помощта на нелегитимния председател на Асоциация на парковете Тома Белев и още няколко организации от коалицията „За да остане природа в България“.

Проверка на вестника в архивите на парламента показа, че преди 2 г. „Обединени патриоти“ внасят промяна в Закона за лова. Корекциите дават правомощия на земеделския министър при форсмажорни обстоятелства да разрешава намаляване на популацията на дивите прасета.

От стенограма на заседанието на Комисията по земеделие от 2017-а се вижда, че на него присъства Тома Белев и Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците, като и двамата се обявяват против.

Пред „Труд“ депутатът от „Обединени патриоти“ Александър Сабанов разказа, че е предупреждавал за опасността и именно заради това са били внесени законовите промени.

„Против се обявиха „зелените“, чиято позиция винаги е такава. Неодобрение имаше и от Съюза на ловците и риболовците“, каза Сабанов. И добави, че щетите за икономиката ще бъдат огромни (виж карето).

Промените не минават, но през 2018 година са предложени отново и се приемат. Но тогавашният министър на земеделието Румен Порожанов, под натиска на „еколозите“, издава заповед, с която на практика обезсмисля новите текстове и се стига до настоящата бедствена ситуация.

Това не е първият път, в който „зелените“ начело с Тома Белев причиняват щети за природата, обществото и бизнеса.

В момента всички смърчови гори в България се унищожават от корояд, тръгнал от Природен парк „Витоша“ по времето на управлението на планината от Белев.

През 2001 година голям ветровал събаря 600 декара смърч в местността Бистришко бранище. Вместо дървесината да бъде изнесена, както настоява научната общност, тогавашните управници се поддават на „зеления“ натиск и не взимат необходимите мерки.

Заради това сега 12 000 дка смърч са унищожени на Витоша, а заразата е тръгнала в Рила, Пирин и Родопите. Налице е реална опасност да бъдат изгубени всички смърчови гори в България.

Депутатът Александър Сабанов пред „Труд“: Щетите достигат 800 млн. лв.

„Между 600 и 800 милиона лева ще бъдат щетите за българската икономика от африканската чума по свинете“, обясни пред „Труд“ депутатът от ВМРО Александър Сабанов.

Той обясни, че ако през 2017 г. промените в Закона за лова са били приети, едва ли е щяло да се стигне до сегашното бедствие.

„Преди 2 г. чумата беше на 470 км от северната ни граница. На ловците трябваше да се позволи да намалят популацията на дивите прасета - в момента те са 15 пъти повече от предвиденото. Но когато предупреждавах доста хора се смееха. Сега едва ли им е забавно“, каза народният представител.

Той разясни, че карантината на едно заразено стопанство е 40 дни. След това има поне 9 месеца, докато малките прасета достигнат 100 кг.

„Така че трябва поне година за да започне отново производството на свинско“, каза още депутатът.

Десислава Танева: Допусната е престъпна небрежност

„За разпространението на африканската чума по свинете е допусната престъпна небрежност по отношение на превенцията на заболяването“, призна министърът на земеделието Десислава Танева. Тя призова да се спре политизирането на проблема. Изказването дойде заради критиките на Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. Той предупреди, че България скоро може да изгуби свиневъдството си.

Според Танева в критиките има основание. Тя подчерта, че свиневъдството ни е под огромна заплаха и за това трябва да се направи всичко възможно, за да се спре час по-скоро разпространението на заразата.

„Най-важното условие за това е да не се гледат свине в личните стопанства“, уточни тя. Танева беше категорична, че няма опасност от възникването на екокатастрофа, заради заравянето на прасета.

„Защото вече работи един от екарисажите във Варна“, каза още Танева.

Междувременно бяха установени още две огнища в град Искър и село Климентово. На двете места се отглежда по близо 30 прасета. Така общият брой на заразените места в страната вече е 21.

Свинското месо поскъпва с 10%

Кризата с африканската чума ще доведе до драстично увеличение на цените на свинското месо в България. Това показват данните на Асоциацията за защита на потребителите. В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, а дългосрочно до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, заяви председателят на асоциацията Пейо Майорски.

За една седмица килограм свинско месо вече се е увеличила с 19 стотинки в търговската мрежа. Средната цена в момента е 7,60 лв. за кг, която се е повишила със 7% спрямо предходния месец. „Като намалее броят на животните в страната, нормално е да има по-високи цени, защото ще се наложи внос. Това е нормално да се случи на пазара за месо“, коментира той.

Избиването на животни и затварянето на свинекомплекси ще съсипе бизнеса в България за дълъг период от време, каза Пейо Майорски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България