Механа маратон въртят студентите за 8 декември

Гривни до 80 лева дават безплатен достъп до концерти по заведенията

Над 8000 по кръчми и дискотеки в Банско и Пампорово

Хиляди студенти тръгват от петък на механа маратон в най-популярните ски дестинации у нас. Над 5000 души са предплатили своите места само в Банско за обиколка по кръчми и дискотеки за 8 декември. Около 3000 студенти пък са резервирали места за музикален фестивал от същия тип в Пампорово.

В ски курорт №1 у нас маратонът ще продължи 48 часа и включва посещение на 5 дискотеки и 15 партита с популярни родни изпълнители, както и запазени места в 17 механи. Младежите могат да избират между различни опции за настаняване и за вечери в над 20 хотела в Банско. Студентите могат да вземат участие срещу 30 лева в двудневния денонощен купон. Толкова струва гривна, която им дава право на свободен достъп до безкрайни чалга, арендби и рап партита в заведенията в курорта на 7 и 8 декември.

Подобно изкарване на студентския празник е предпочитано през последните няколко години, тъй като дава възможност на младежите да избират според вкуса си къде да отидат и навсякъде имат запазени места. Така те могат да сменят заведенията едно след друго в преследване на купона, без да се налага да плащат вход след вход.

Подобна оферта с парти гривна има и в Пампорово, където за втора поредна година се организира музикален фестивал. Там част от най-актуалните изпълнители от поп, попфолк и хип-хоп жанра у нас ще забавляват студентите в нощите на 7 и 8 декември. Седмица преди събитието над 3000 души вече са резервирали своите места за Фестивала – Пампорово. Стандартната парти гривната тук струва 50 лева. Предлага се и ВИП такава за 30 лева повече. Цените за нощувка за два дни в хотелите, които се предлагат към пакета за фестивала, са от 119 до 139 лева.

Услугата с парти гривните е най-търсената за 8 декември тази година, обясниха туроператори пред “Труд”. За сметка на това драстично е паднало търсенето на хотели и организирани оферти за празника чрез туроператори.

Студентите предпочитат сами да резервират направо в хотелите. Затова и през последните три години професионалните агенции масово отказват да предлагат оферти.

 

20 лева за вино с риба в Бургас

В Поморие предлагат нощувки със спа процедури

Мария Кехайова

Всички заведения по брега на морето в Бургас ще работят с пълна пара и ще очакват студентските компании на риба и вино. В заведение на Морска гара, празнуващите могат да поръчат куп морски вкусотии. Порция сафрид, чернокоп или скариди струва съответно 6.80 лв., 11 лв. и 3.50 лв. Дали рибата е пържена или печена - цената е една и съща. Много търсеният разбит хайвер върви по 3 лева порцията, а печен на скара паламуд може да се опита срещу 15 лева. Малка бутилка вино струва 6.90 лв., а чаша наливна бира - 2.80 лв.

Певицата Силвия Кацарова ще гостува навръх 8 декември в култова бургаска кръчма. Звездната изпълнителка ще изпее най-големите си хитове пред дошлите да празнуват в заведението на метри от морето. В кръчмата ще звучат “Големият кораб минава”, “Топъл дъжд” и други популярни парчета.

В Поморие предлагат пакети нощувки и спа процедури с прочутата лечебна кал - 216 лв. за 3 дни.

 

Резервациите направени още преди месец

В столицата местата са ограничени

Една нощ на Витоша също е вариант

02-04Студентите, които следват в София и предпочитат да не пътуват за празника, или нямат тази възможност заради работа и други задължения, масово предпочитат да прекарат вечерта в кръчми, дискотеки и барове. Резервациите и при този вариант започват още от средата на ноември, тъй като местата в заведенията са ограничени, а студентите желаят възможно най-рано да се подсигурят. Проверка на “Труд” показва, че в повечето големи нощни барове и дискотеки или всички места са резервирани и предплатени, или свободните са пред привършване.

Предимствата за студентите да празнуват в населеното място, където следват, се свеждат до това, че излиза по-евтино и могат лесно да го комбинират с работата си. Оказва се, че традиционно този тип празнуване струва около 100 лева за вечерта. Това би включвало вечеря в ресторант, кръчма или “бар енд динър” и “афтърпарти” в нощен клуб.

Друг вариант за празнуване на празника за тези, които следват в столицата, е на някои от хижите на Витоша. Там те могат да прекарат нощта на 8 декември и сами да организират своята вечер. Цените за една вечер на хижа варират между 25 и 50 лева.

 

Оферти

Търсят вили и минерални басейни

Най-търсени от студентите за този 8 декември са вилите и къщите под наем, които дават възможност голяма компания да направи заедно своята резервация и по този начин да намали цената, която всеки от студентите ще плати. Това обясни пред “Труд” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

На второ място интересът им е насочен към хотели с топли минерални басейни и опции за спа. В България сред най-предпочитаните дестинации са Велинград и Банско. След тези, които ще празнуват у нас се нареждат онези, които ще вдигнат чаши в съседните страни като Македония, Гърция и Сърбия. Онези, които пътуват в Европа предпочитат Италия и Унгария, където обаче залагат не на партита, а на разглеждане на забележителности.

Общо 28 000 студенти ще посрещнат празника в хотели и наети вили, а останалите ще предпочетат само купони в заведения или ще отседнат при приятели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм