Министър Ангелкова: Целта ни е да увеличим ръста в туризма при спазване на законодателството

В туризма трябва да има много строг ред, който да се спазва от всички, а санкциите да са безкомпромисни. Преди година и половина прекратих концесията на морски плаж „Слънчев бряг-север“, защото беше надвишена одобрената от мен схема за преместваемите обекти. След края на сезона там бяха премахнати над 50 от тях. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по Нова телевизия.

По отношение на бъдещи проверки за превишени нива на шума в заведения в зимните курорти тя коментира, че шумът не се харесва на никого и всеки трябва да понесе отговорността си при нарушения. Трябва обаче да сме внимателни за начина, по който се извършват проверките, защото разчитаме на туризма и през последните две години той има устойчив ръст, подчерта министърът. Това означава, че България предлага продукт, който се търси все повече и сме на правилен път – да превърнем страната в дестинация за 4 сезона със среден годишен ръст от 6-8%, каза още тя.

Министърът посочи, че преди всеки активен сезон се организират срещи с контролните органи, бизнеса и местната власт, за да се извършват съвместни проверки и да се гарантира безпроблемно пребиваване на туристите.

Министерството на туризма винаги е подкрепяло изграждането на втори кабинков лифт в Банско при спазване на законите и с необходимото обществено обсъждане, категорична бе министър Ангелкова. Тя припомни, че към ведомството е създадена тематична работна група за планинския туризъм, в която се включиха бизнесът, общините, неправителствените организации. Освен че е нужно да се вземат предвид всички гледни точки, трябва да се приеме и планът за управление на парк Пирин. Също така за всяко бъдещо инвестиционно намерение е нужно да се преминат ОВОС и всички разрешителни процедури.

На въпрос как ще коментира искането на ДПС за демонтаж на „Обединени патриоти“ от властта министър Ангелкова припомни, че ГЕРБ спечели убедително предсрочните избори и добави: „Направихме коалиция с „Обединени патриоти“, която е стабилна, правителството - също. Предстои ни работа, за да изпълним програмата си, чиято реализация върви с много бързи темпове. Движим се с хоризонт 4-годишен мандат.“

Министърът подчерта също, че в отношенията с вицепремиера Валери Симеонов понякога имат различни гледни точки, за които чрез дискусии се търси максимално полезното решение за обществото.

На въпрос за проведеното на 15 ноември обществено обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие министър Ангелкова съобщи, че вицепремиерът не е присъствал. Участвали са над 170 души - представители на бранша, водещи работодателски организации като КРИБ, АИКБ, Националното сдружение на общините в Република България, на Националния борд по туризъм, съюзите на собствениците в Слънчев бряг и в Златни пясъци, Асоциацията на концесионерите и др., като срещата се е излъчвала директно.

Вицепремиерът вероятно е бил подведен по отношение на присъстващите. Не смятам, че е коректно да се квалифицират като силови организации, които допринасят за повишаване на БВП. Повече от 90 процента от присъстващите са против пълното премахване на преместваемите обекти. Ако се случи това, то ще доведе да абсолютно различен туристически продукт и ще бъдат засегнати стотици хиляди хора и много семейства, които се издържат от тези дейности, стана ясно от думите на министъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика