Мирослав Ненков: НЗОК през годините се превърна в административна структура

д-р Мирослав Ненков

Бюджетът харчи към милиард и нещо за хора с увреждания, като част от тях наистина са хора с увреждания, но част от тях работят, работят и то професии, които въобще не са за хора със степен на инвалидност. Една електронна връзка между базата данни на ТЕЛК и който и да е работодател, много лесно може да хване тези. Това коментира бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков пред БНТ.

Начинът за получаване на решение от ТЕЛК, тоест един човек да бъде в нетрудоспособен с някакъв процент е много прост и лесен, системата е разпробита здраво. НЗОК през годините се превърна в една административна структура. Има едно ядро от такива хора, които са работили на различни места в държавната администрация, което ядро е непоклатимо и което ядро де факто управлява касата, каза Ненков.

„Има една такава прослойка от администратори, които са непробиваеми. Не го казвам това случайно. Д-р Дечев, който дай боже да стане шеф на касата, е страхотен избор. Той е работил там, той познава тези механизми и надявам се ще успее да разрине това ядро.“, заяви бившият здравен министър.

Той коментира също и темата за комуникацията и разбирателството между Министерството на здравеопазването и НЗОК като ключова в сферата на здравеопазването.

„Има логика, министърът, правейки политиката в системата на здравеопазването да работи в разбирателство и в екип с този, който дава парите в системата на здравеопазването. Не да са едно и също, но някак си да имат една посока на гледане.“, каза д-р Мирослав Ненков.

По думите му най-важното е един ден в центъра на здравната ни система да бъдат пациенти, защото здравето е най-важното. Той сподели и мнението си по отношение на протестиращите майки на деца с увреждания:

„Никой, който не гледа близък с увреждания не може да си представи какво е това. Аз смятам, че този сериозен социален проблем беше яхнат от разни политически сили, което разби хубавата идея за някаква може би умна и разумна промяна в тази система на подпомагане на хората с увреждане, на техните близки и роднини.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве