Михаил Билалов - Властелин на богати

Актьорът, станал популярен като най-харесвания екранен злодей, сменя амплоато и сяда в стола на „Стани богат”

„Ние актьорите сме занаятчии, не сме интелектуалци”, казва Михаил Билалов, изиграл емблематичния Петър Туджаров-Джаро в сериала "Под прикритие". Сега обаче сменя амплоато и влиза в ролята на водещ на „умно предаване за умни хора“, както го определи изпълнителният директор на БНТ Константин Каменаров.

Въпреки че толкова добре развива образа на Джаро и феновете почти му повярваха, че сутрин с кафето убива по двама за развлечение, сега Билалов е в ролята на добрия, който раздава големите пари.

Да седнеш на стола на Ники Кънчев със сигурност е трудна задача.

“Има неща, които се учат, и неща, които или можеш, или не можеш”, казва Билалов и още след първото предаване ни изглежда, че и това го може.

Макар завоят му към “Стани богат” да изненада мнозина, то актьорството сякаш е било съдба. Израства в семейство на актьори и не е много чудно, че тръгва по същия път. Казва, че откакто се помни около него има актьори. Майка му, Ана Костова, беше драматична актриса, а баща му – Георги Билалов – комедиен.

Детството му минава зад сцената и в публиката. Когато представленията свършвали, той се показвал заедно с актьорите, защото много обичал да гледа как публиката ръкопляска. Чувство, което вече със сигурност му е познато. По-късно като ученик никога не мечтал да става актьор, но пък във ВИТИЗ му се струва най-лесно да влезе.

Речено – сторено. През 1989 г. завършва актьорско майсторство в класа на проф. Николай Люцканов. И професията му се отдава лесно.

През 1990 г. е назначен с конкурс в Театър “София”. През 1994 г. получава “Аскеер” за изгряваща звезда за ролята си в постановката “Мадам Бътерфлай”.

Веднага след това обаче заминава да специализира във Висшата национална консерватория по драматично изкуство в Париж. Остава във Франция и работи какво ли не - като продавач на картини, сервитьор, готвач. Към готварството не би се върнал, защото му се сторило много стресиращо бързото изпълнение на поръчките, които му носили сервитьорките. Спомня си, че имал трудни години на безпаричие и кошмари. “Емигрантството развива имунитет към такива неща. Човек се научава да живее с две и с двеста, и с две хиляди”, казва той.

Следва поредният остър завой. През 2001 г. завършва архитектура на ландшафта и открива собствена фирма за проектиране на паркове и градини. Завръща се на българската сцена през 2009 г. с образа на Мартин в спектакъла на Явор Гърдев “Козата, или коя е Силвия” в Народния театър. Когато започва работата по пиесата има два месеца да се подготви. Разказва, че работел върху текста денонощно. Именно дисциплината е онова, което казва, че му липсва в българските актьори, а го вижда във Франция. “Всичко друго си имаме, но нямаме дисциплина и това много пречи на доброто качество”, смята Билалов.

От 2011 до 2014 г. играе в “Под прикритие”. За дни се събужда всенароден любимец. Българската публика изглежда е зажадняла за добре изиграния образ на лошия. Сигурно затова Джаро “живее” и сега, много след края на сериала. И до днес хората се подбутват по улиците и казват “Я виж – Джаро!”.

Следват още две роли в ТВ сериали. Едната – за кратко в “Четвъртата власт”, където играе главен редактор на вестник. През 2015 и 2016 г. влиза в ролята на Тони в сериала “Връзки”. Подобен симпатично-наивен и любим комедиен образ в БГ сериал не е имало от времето на Мартин от “Тя и той”, където изгря звездата на Юлиан Вергов.

От години Билалов все още живее някъде между България и Франция. В началото обаче изобщо не искал да се връща. Единственото, което му липсва от социализма, са бутилките  от веро – използвали ги да се пръскат. Казва, че за него националността отдавна не е проблем. Чувства се универсално живеещ навсякъде, където добре владее езика. Ако не владее езика обаче се усеща като чужденец. Дали за дълго ще бъде изкушен от езика на телевизията, предстои да видим.

 

Женен за японка и запален по айкидо

Съпругата на Билалов е японка и с двете им дъщери Данае-Анна и Олга-Елена живее в Париж. Децата му говорят български. С жена си се запознал на тренировка по айкидо. Билалов не обича да говори за личния си живот и когато го питат: “Вие сте женен за японка, нали?”, той отговаря: “Благодаря, знам.”

Билалов дълги години е запален по джудото. Контузия в колената обаче го кара да се преориентира към айкидото. “Това е спорт, който те кара да вярваш в инстинкта и интуицията си”, обяснява той.

 

За него

Има бъдеще като водещ

Много добър избор е точно той да води такава игра. Мисля, че първо и основно е страхотен актьор и отделно от това е изключително ерудиран и интелигентен – страхотна комбинация. Пожелавам му успех и съм сигурен, че има бъдеще в тази работа за него.

Владимир Пенев

 

Сякаш цял живот сме работили заедно

Първата сцена, която трябваше да заснема в “Под прикритие” беше с Михаил Билалов, не го познавах дотогава. Общувахме така, сякаш сме работили цял живот заедно. Да опозная екипа ми отне не повече от пет минути, големи професионалисти.

Йоанна Темелкова

 

Убедителен е и респектира

Голямо удоволствие беше да работя с Билалов. Много талантлив! Преди това го бях гледала в постановка в Народния театър - “Козата” , и му станах фен. Този мъж изигра влюбен в една коза толкова убедително, че ме респектира яко. Радвам се, че познавам тези хора, общуването с тях ме обогатява.

Елена Карабойчева

 

Възхищавам се на таланта му

С Мишо имам забавна история. На парти на “Под прикритие”, отивам при него, без да го познавам и му казвам, че много се възхищавам на таланта му, а той: “Чудесно! А как ти беше името!?” Продължавам да му се възхищавам.

Яна Маринова

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети