ММС: България продължава да налага темата за манипулирането на спортни срещи в дневния ред на ЕС

Министерство на младежта и спорта

От 11 до 13 юни София приема последните две събития в сферата на спорта от Българското председателство на Съвета на ЕС. На 11 и 12 юни е Срещата на генералните директори за спорта в ЕС, а на 12 и 13 юни е конференцията „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“. Събитията, които ще бъдат в хотел „Маринела“, се организират от Министерството на младежта и спорта като са съфинансирани по програма „Еразъм+“ на ЕС, съобщиха от веддомството.

Основна тема на Срещата на генералните директори за спорта в ЕС ще бъде манипулирането на спортни състезания – тема, която министърът на младежта и спорта Красен Кралев по категоричен начин върна в дневния ред на ЕС в рамките на Българското председателство, след като беше в застой през последните години. Сред основните цели на предстоящата среща на директорите на ЕС по въпросите на спорта е да покаже колко е важно да бъде приета конвенцията „Маколин“, която се отнася за манипулиране на спортни състезания. Досега Конвенцията е спечелила подкрепата на всички държави-членки на ЕС, с изключение на Малта, което спира процеса. Ще бъде обсъден и въпросът за избора на представители на ЕС в Управителния съвет и Изпълнителния комитет на Световната антидопингова агенция.

Лектори ще бъдат представители на Европейската комисия и Съвета на Европа (Разширеното частично споразумение за спорта – РЧСС). През втория ден на Срещата представител на Европейската комисия ще направи презентация на тема „Бъдещата подкрепа на спорта в ЕС“. Ще бъдат представени също така приоритетите и събитията във връзка с бъдещото Австрийско председателство на Съвета на ЕС.

На 12 юни министър Красен Кралев ще открие конференцията „Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации“. Нейната основна цел е да се обсъдят гледни точки и обменят мнения за това как, от една страна, традиционните спортове и игри могат да бъдат използвани за по-добра физическа активност на населението, и от друга, иновациите в спорта могат да допринесат за постигането на тези цели.

Видео обръщение към гостите ще отправи Мария Габриел, Еврокомисар с ресор Дигиталната икономика и общество. В конференцията ще участват президентът на Европейската конфедерация по волейбол (СЕV) Александър Боричич, директорът за иновации, международно сътрудничество и спорт, Генерална дирекция „Образование и култура“ на Европейската комисия Антоанета Ангелова-Кръстева, заместник-председателят на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Стефан Апостолов, заместник-изпълнителният директор на БФС Павел Колев, представители на Съвета на Европа, Международния и Европейския олимпийски комитети, ООН, Международна асоциация спорт за всички (TAFISA), Европейска платформа за иновации в спорта (EPSI), УЕФА, Английската висша лига, Германската футболна асоциация и др.

Ще се проведат панелни дискусии на тема „Насърчаване на физическата активност чрез традиции и иновации“, „Традиционните спортове – възможности за подобряване на здравната култура чрез физическа активност“ и „Иновации в спорта“.

По време на събитието ще бъдат представени резултатите в сферата на спорта, постигнати от Българското председателство на Съвета на ЕС и ще бъде направена връзка с целите на бъдещото Австрийско председателство.

Ще има множество демонстрации и голяма изложбена площ за иновациите в спорта и традиционните български спортове. За гостите също ще бъдат осигурени физически активности и ще посетят Европейското първенство по бокс за жени, което се провежда в обновената „Асикс Арена“ в София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България