Модата от 90-те се завръща през 2019 година

През новия сезон всичко ново ще е не чак толкова добре забравено старо

Кадифе, брокат и блясък в новите колекции на световните дизайнери

Абсолютен фаворит е сребристият нюанс, който наричат „фолиева мода“

Отдавна е известно, че в модата често новото е просто добре забравено старо. Тази максима ще важи в пълна сила до края на зимата и през идната пролет. Големите световни дизайнери, които диктуват тенденциите, вече представиха колекциите си за пролет-лято 2019 и по всичко личи, че новото дори не е толкова добре забравено старо. Модата от 90-те се завръща с пълна сила. Със сигурност и сега, ако се разходите по лъскавите магазини, ще откриете, че сте имали нещо подобно или дори направо същото преди доста години.

През последните месеци животинските принтове рязко се завърнаха и ще останат и през следващия сезон. Леопардът беше истински хит в края на миналия век, а после толкова рязко му се наситихме, че присъстваше само като дискретни елементи върху чанти и обувки, и то за по-екстравагантни личности. Сега обаче отново е навсякъде – палта, ризи, рокли, шалове, че дори и клинове. И ако до преди година-две с подобна визия щяхте да изглеждате недопустимо старомодни, сега сте последен писък на модата. И дори досега да звучеше почти като модно извращение, може свободно да ги комбинирате с други животински принтове. Змийско и зеброво носете на кожени панталон и клинове, чанти или шалове.

През следващия сезон моделите ще са изчистени, за сметка на материите. Помните ли онези блузи и рокли, дори панталони с бляскави металически конци или брокат, които бяха навсякъде през 90-те? Изтупайте ги от праха. Лъскави нишки са хит и при пуловерите, както и “рошавите” прежди. Блясъкът и металическите отблясъци са сред задължителните елементи на модерната визия. Абсолютен фаворит е сребристият нюанс, който дизайнери и критици на шега наричат “фолиева мода” заради асоциацията с алуминиевото фолио.

Кожата и лакът отново са на мода, макар и до скоро да изглеждаше отживелица да сте с лачено яке и обувки, още повече в ярък цвят – червено, лилаво или оранжево. Лъскавата кожа е сред най-предпочитаните материи от повечето дизайнери. Срещаме я при панталони, тренчкоти и палта, но като абсолютен фаворит се налага кожената рокля. Секси, дръзка и провокативна, с нея няма как да останете незабелязана.

Мрежестите чорапогащници, които се смятаха за отживелица, отново влизат в употреба. Може да ги носите под скъсани дънки или с рокля и пола.

Кадифето също се завърна категорично през тази зима и ще остане на мода и през пролетта. Винено червено, тъмно зелено, сребристо, златно или черно – може да се облечете с него от горе до долу. Изберете сако, клин или пола в един цвят, или пък комбинирайте няколко, съветват модните експерти. Е, кадифето през 90-те обикновено беше запазена марка на по-възрастните дами, но днес моделите са елегантни и дори доста младежки.

Още по-любопитно е, че кадифето властва и в мъжкия гардероб този сезон – при ризите и саката. Кадифена риза на едри карета си беше истинска екзотика, но сега е актуален тренд.

Дънките и панталоните отново са дълбоки и с висока талия, а крачолите прави или разкроени тип чарлстон.

Палтата са от еко кожа дори при много от най-скъпите марки, които все повече се отказват от естествения косъм. И макар черното да е класика, то ще се среща рядко при връхните дрехи през следващите месеци. И тук на мода са животинските принтове, бежовото, тъмно зелено и винено червено.

Oversize моделите от зимата ще се пренесат през пролетта, така че не се притеснявайте, ако дрехите ви изглеждат с няколко размера по-големи. Още по-добре, ако са с различни дължини и изпод якето ви се показват няколко елемента.

 

Експериментирайте с ярки цветове

Късата коса отново е хит

Блясък на лицето и тъмни устни

През миналата година се наложиха някои категорични тенденции при прическите и много от тях ще останат и през тази. Ако все още не сте ги изпробвали или нямате смелостта да експериментирате с ярките цветове и асиметричните форми, имате достатъчно време да съберете кураж и да опитате тази година.

Голямата, обемна коса с едри къдрици или вълни, вдъхновена от 70-те години се завърна с пълна сила. В зависимост от косата ви, може да си направите тази прическа с пяна и гребен при по-къдрава и чуплива коса, или със сешоар и маша при по-права.

Карето тип боб се превърна в новата класика и няма да сбъркате, ако заложите на него и през следващия сезон. Тази прическа стои добре на почти всяко лице и е особено подходяща за жените с по-тънка коса, тъй като придава много обем и жизненост в краищата.

Ако искате да промените визията си, но не се чувствате готова за драстична промяна, сега отново може да заложите на бретона. Преди да пристъпите към действия обаче не забравяйте, че има важни фактори с които трябва да се съобразите – форма на лицето, типа коса, височината на челото и т.н.

Успешно завръщане правят и модернизираните варианти на тренда от 20-те – прическата гарсон. Въпреки че предава строг и изключително стилен вид, този тип прическа отива на жени с почти идеална структура на лицето.

Както вече споменахме, блясъкът и металическите цветове остават трайна тенденция и през следващия сезон. За допълване на цялостната визия добавете на воля и блясък на лицето си. Хайлайтърът е задължителен елемент в грима и през тази година. Устните са в двете крайности – или бледи и със съвсем малко гланц или ярки и тъмни червила, които придават строг и стилен вид на лицето.

 

Изберете аксесоари с капси и камъни

Кубинки и малки раници допълват визията

Чантите са много малки или големи тип торба

Животинските принтове остават хит при чантите и през тази година. Все по-често дизайнерите дори ги комбинират с тоалет в такива мотиви. Що се отнася до размера актуални са или най-малките или най-големите. Моделите тип портмоне или клъч са предпочитани не само за вечерни тоалети, а и за през деня, когато могат да са по-цветни, с различни апликации и капси, както и дълги дръжки, подобни на синджири, които понякога сами по себе си са достатъчно бижу.

За дамите, които обичат да побират всичко в чантата, актуални са и големите тип торба или тези с фиксирана форма, подобни на куфарче. Дръжките са дълги, а цветовете са най-разнообразни – класическо черно, кафяво, сиво, златно или сребристо. Може да ги комбинирате с обувките или да изберете не само напълно различен цвят, но и стил.

И тази година сред най-актуалните модели остават раниците, които се завърнаха като тренд през миналата година. Най-предпочитани са по-малките, които може да носите и на едно рамо. Ако искате да добавите повече характер в тоалета си изберете такива с много капси, камъни и други метални или цветни елементи. Модерно е, а и няма да останете незабелязани.

Същото важи и за ботите и кубинките, на които много от големите марки залагат и в новите си колекции. Токовете са високи и масивни, квадратни или кръгли. При по-елегантните обувки най-актуални ще са заострените върхове и материи като лак и неостаряващия велур.

Сред по-спортните модели през пролетта ще са модерни гуменките с дебела равна подметка, които видяхме през миналата година, както и по-високи и груби модели до глезените.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл