Морска костенурка прекоси Босфора и стигна в румънски води

Изключително рядката морска костенурка от защитения вид Карета е забелязана в румънски води в близост до южната част на делтата на Дунав. Очевидно е, че е идва от Средиземно море през Мраморно и Босфора, прекосила е цялото Черно море, обясни Димитър Попов от сдружение „Зелени Балкани”.

Природозащитната организация е на финала на проект за екологични проучвания в Черно море, по време на които е сниман редкият при това мъжки екземпляр. Той се оплел в мрежите на румънски рибари, все още жизнен и след оказана помощ те са го върнали в морето. Морската костенурка е с дължина 60 см. Тя е типичен вид за Средиземно море, но изключително рядък за Черно море.За последно е забелязана в края на 19 в.във Варна . В Националния природонаучен музей в София са запазени части от черупката й , посочи Попов. Според други източници имало и два екземпляра, уловени на български бряг, също твърде отдавна-в Приморско и Шабла.

Черно море има много проблеми, предизвикани от свръхексплотация на ресурсите, замърсяване, както и навлизането на инвазивни видове, посочи природозащитникът. Чуждите нашественици са рапанът, предизвикал катастрофа със състоянието на черната мида, подобната на медуза ктенофора Мнемиопсис лейди, довела до намаляване на запасите от хамсия, за която „Труд” писа. С появилия се неин естествен враг -гребенестата хищна Берое овата, вече се постига баланс.

За новите хищни медузи в Черно море, които светят с всички цветове на дъгата, както и за това колко е опасна Мнемиопсис лейди, пише в най-новата издадената детска книжка „Приключенията на Мерием и Фани” по проекта „BLACK SEA WATCH”. По него природозащитниците работят с варненските океанолози и с турски специалисти. Създадени са уеб страница и мобилно приложение, в които се показват над 170 растителни и животински видове в морето и крайбрежието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл