Мъжете да се проверят за рак на простатата още на 40

Съвременните методи за лечение и диагностика на рака на простатата беше основна тема на състоялия се XIII Национален конгрес по урология. Ракът на простатната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете с тенденция за нарастваща заболеваемост. Данните сочат, че това е третата водеща причина за смърт, свързана с онкологично заболяване, каза доц. д-р Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ “Александровска” и председател на Българското урологично дружество.

„Разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40%. Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика“, предупреди доц. Георгиев. Според Европейската асоциация по урология ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение (минимално инвазивни – лапароскопска и роботизирана хирургия) понижава смъртността до 20-30%. Новост в препоръките е изследването за рак на простатата - PSA скринингът - да се прави при мъже на 40-годишна възраст при фамилна обусловеност и на 45 г. при останалите. В момента здравната каса финансира по едно изследване на 2 години след 50-годишна възраст, а то трябва да се прави поне веднъж годишно, алармират специалисти и съветват мъжете сами да си плащат изследването, което струва около 20 лв. и може да бъде направено във всяка лаборатория.

Ракът на простатата няма характерни симптоми. Много често се открива при профилактични прегледи. Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност (черна раса), генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.

Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве