Мъжете се пропиват, жените се депресират

Представителите на нежния пол са по-склонни да потърсят професионална помощ

Около 75 000 души у нас страдат от психичното заболяване

Дамите са по-склонни да посегнат на живота си

Около 1% от българите страдат от едно от най-разпространените психични заболявания - биполярното разстройство. Това заяви пред „Труд“ психологът Краси Попова от асоциация „Имаго“.

„Биполярното разстройство е болест, при която се нарушава нормалната биохимия в главния мозък, вследствие на което драстично се променят поведението и преживяванията на даден човек“, заяви експертът. По нейните думи този вид психично заболяване се характеризира с две състояния - депресия и мания.

„Всяко от тях продължава между 1-2 седмици, като постоянно се редуват. Засега няма точно установени причини за това страдание“, каза Краси Попова. Според психолога в повечето случаи хората имат наследствена предразположеност към него.

„Когато човек влезе в активна възраст, при силен стрес, непредвидени ситуации, промени в живота или работата, както и загуба на близки хора, отключва биполярното разстройство“ уточни Попова.

Данните сочат, че поравно се засягат и мъжете, и жените, но нежният пол много по-често търси професионална помощ, отколкото силният. „Когато дамите изпаднат в депресивно състояние, те по-лесно се обръщат към психиатър, докато господата не отчитат промените в поведението си като проблем и се опитват да преборят неразположението с алкохол и наркотични вещества“, разказва психологът.

Попова допълва, че мъжете изпадат предимно в периоди на мания, които се характеризират с хиперактивност. „В това състояние те имат много идеи, правят необмислени сделки и прекаляват с алкохола и излизанията. Това много им вреди, тъй като се превръщат в хора без задръжки. Влизат в контакт с непознати без никакво притеснение и често пъти правят нереалистични планове за бизнес - теглят кредити, които не могат да изплатят“, сподели още психологът.

По нейните думи мъжете търсят помощ само когато преминават в състояние на депресия след дълъг период в мания. „Това започва да влияе на тяхното социално функциониране и близките им започват да отчитат факта, че при тях има някакъв проблем“, уточни специалистът.„Представителите на нежния пол пък много по-често изпадат в депресия, отколкото в мания. При тях има голяма опасност от самоубийство“, заяви Краси Попова. Според експерта почти винаги именно психично разстройство е главната причина жените да отнемат живота си.

 

Заради условията на работа

IT специалистите са най-уязвими

Емоционалните хора страдат най-много

По-емоционалните и чувствителни хора са най-уязвими към психични разстройства и депресии. Това заяви пред „Труд“ психологът Краси Попова и уточни, че всички, които трудно изразяват себе си и имат занижена самооценка, имат голям шанс да развият биполярно разстройство. Често пъти това са представителите на IT сектора.

Те нямат много социални контакти, трудно споделят и се напрягат в работата си, което ги прави много уязвими към психични заболявания. „Компютърните специалисти са доста изолирани, постоянно са пред компютри, живеят във фантазията и нямат голям досег с реалността. Тези фактори представляват перфектната среда да се развие биполярно разстройство“, уточни психологът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл