Над 250 изпълнители в „Балканът пее и разказва в Елена"

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Представиха автентични народни носии

Над 250 изпълнители от Елена, Трявна, Дряново, Котел, Гурково и Твърдица се включиха в празника „Балканът пее и разказва“ в Елена.

Пъстрото шествие на участниците тръгна от Даскалоливницата по главната улица до централния площад на града. Кметът инж. Дилян Млъзев тържествено издигна знамето на празника под звуците на песента „Хубава си моя, горо“ в изпълнение на живо от хор „Полифония“ към Народно читалище „Напредък-Елена-1863“. В приветственото си слово кметът изтъкна, че празникът „Балканът пее и разказва“ е уникален в българската съкровищница от празници и фестивали със своята дълголетна история, с традиции, съхранени и развивани през годините от родолюбиви и талантливи балканджии. Празникът на дружеските градове уважи зам.-областният управител инж. Детелина Борисова.

Идеята за общия празник е на еленчани, градът домакинства и първото му издание през юни 1974 г.

Акцент в тазгодишното му издание е дефилето на автентични народни носии от балканските градове – мъжка, дамска и детска. Много от елементите на тази хубост българска трудно са оцелели през годините. Похвално е, че днес младите могат да я извадят от старите ракли и да я покажат в цялата й прелест.

Близо четири часа продължи празничната програма, в която всеки град показа богатството на фолклора и таланта на изпълнителите. Наградени бяха и победителите от фотоконкурса „ Мой град, моя гордост“.

По традиция празникът завърши с тържествено предаване на знамето на следващия домакин – град Дряново, което прие секретарят на общината Мирослава Лилова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони