За над 250 млн. лв. са почивките, резервирани през туроператори

Снимка: Владимир Савов

Повече от 200 000 души са засегнати от анулирани ваканции по време на извънредното положение

Над 250 милиона лева дължат туроператори на своите клиенти за нереализирани пътувания в периода на извънредното положение от 13 март до 13 юни. Това показва анализ в резултата на проучване на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). На поставените въпроси в анкетата са отговорили 25 на сто от членовете на организацията, тъй като не всички фирми, членуващи в нея се занимават с изходящ туризъм или са предоставили данни.

Само членовете на асоциацията имат доверени от своите клиенти 44 милиона лева за периода, като това са суми по предплатени и нереализирани ваканции, в това число и депозити на близо 80 000 клиента.

„Имаме основание да считаме, че изследването на АБТТА представлява 10% представителна извадка от целия туристически пазар“, съобщават от организацията. По тяхна експертна оценка тези 10% дял от фирмите на пазара, имат различна относителна тежест в целия пазар на пакетни пътувания. Затова те изчисляват, че всички компании от сектора дължат общо над 250 милиона лева на своите потребители за неосъществени почивки по време на извънредното положение. А засегнатите клиенти са над 200 000 души. Част от сумите вече са върнати или за тях са дадени ваучери, които позволяват на туристите да пътуват на друга дата.

От АБТТА пресмятат, че нереализираните туристически пакети за периода от 1 до 30 юни са на стойност близо 80 млн. лв., дадени за ваканции от близо 100 000 души.

Според публична информация за реализирани търговски обороти за 2018 година, активна дейност осъществяват около 900 фирми от регистрираните ТО и ТА в двете направления изходящ и входящ туризъм, допълват от АБТТА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм